Apotek Hjärtats automatiserade lager är igång

Per Strömblad, Ica, och Håkan Eriksson, Postnord, klippte gemensamt bandet till Apotek Hjärtats lagerautomation.  (Bild: Mats Udikas) Per Strömblad, Ica, och Håkan Eriksson, Postnord, klippte gemensamt bandet till Apotek Hjärtats lagerautomation. (Bild: Mats Udikas)

Icas koncernchef Per Strömblad och Postnords vd Håkan Eriksson var båda på plats och klippte bandet till Apotek Hjärtats automatiserade distributionscentral i Norrköping på måndagen. Den nyinvigda anläggningen har kapacitet för 30 000 orderrader per dag. Transportnytt var där.

Ica-ägda Apotek Hjärtat har använt Postnord TPL som tredjepartslogistiker sedan 2012. I samband med att kontraktet förlängdes till 2024 tog man beslutet om automatisering. Tyska SSI Schäfer har levererat all automation inklusive lagerhanteringssystemet Wamas.

Efter bandklippningsceremonin visade Daniel Eriksson, Apotek Hjärtats projektledare för installationen, runt i anläggningen.

Skyttelsystemet Cuby dominerar i lagerhallen, det håller som bäst på att fyllas med lådor med varor. Skyttellösningen rymmer 19 000 lådor och är byggt med tre kanaler och i 21 nivåer. In- och utplock sker manuellt vid plockstationer. Stora staplar med plastlådor står intill anläggningen.

Vid sidan av skytteln står en så kallade A-frame. Det är en klassisk lösning i läkemedelsbranschen. Den används för automatiserat plock av läkemedelsförpackningar i normalstorlek. Förpackningarna får falla ner på ett transportband.

Både skyttelsystem och A-frame-systemet är standardlösningar. Systemet som används för hantering av utgående transportlådor är däremot specialutvecklad för Apotek Hjärtat.

Varorna i transportlådorna är sorterade i samma ordning som i hyllorna i apoteken, vilket naturligtvis sparar tid för apotekspersonalen. Lådorna förseglas och levereras till apoteken i staplar med 2x5 lådor i varje. Stapeln är bandad med de tyngsta lådorna nederst och lastas in i lastbilen på dolly, en plattform med hjul.

Systemet för utgående lådor bandar varje låda, väger och sorterar lådorna så de hamnar på rätt plats i stapeln och slår sedan ett band runt varje stapel. Det är så att säga den färdiga produkten som levereras för Hjärtats distributionscentral.

En del varor fortsätter att hanteras manuellt, det är till exempel brandfarliga och narkotikaklassade varor som hanteras i låsta utrymmen. Apotek Hjärtat har också en växande e-handelsverksamhet. Expedieringen sker separat i en egen avdelning, där varorna levereras på band från den automatiserade lagret.

Totalt försörjer Apotek Hjärtats distributionscentral närmare 300 apotek över hela landet. Det har kapacitet för 30 000 orderrader per dag och 9000 transportlådor per dag.

Mats Udikas

Publicerad 2018-12-13 10:13

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts