Apotek Hjärtat först med eget lager

(Bild: Mats Udikas) Alla läkemedel lastas i förseglade lådor som distribueras till apoteken. (Bild: Mats Udikas) Alla läkemedel lastas i förseglade lådor som distribueras till apoteken.

Hälso- och sjukvårdsminister Göran Hägglund klippte bandet under invigningen av Apotek Hjärtats nya distributionscentral i Norrköping. Apotek Hjärtat är först ut av de nya apotekskedjorna att bygga upp en egen varuförsörjning. Tredjepartslogistikern Postnord Logistics svarar för driften.

Apotek Hjärtat med omkring 280 apotek runt om i Sverige satsar på en egen varuförsörjning. Apotek Hjärtat är störst av de nya apotekskedjor som bildades efter att det tidigare apoteksmonopolet bröts upp.

Idag är det främst distributörerna Tamro AB och Oriola som försörjer den svenska marknaden med receptbelagda läkemedel. Det är en så kallad enkanalsdistribution, där läkemedel från en viss tillverkare tillhandahålls av en enda distributör. Apotek Hjärtat vill istället att ta in varor från alla tillverkare i sin distributionscentral. Den ligger i Norrköping, hos tredjepartslogistikern Postnord Logistics.

– En egen varuförsörjning ger ett bättre grepp på flödet och ökar tillgängligheten av läkemedel, sa Anders Nyberg, vd på Apotek Hjärtat under invigningsceremonin i början på mars.

Anders Nyberg säger att företagets målsättning är att alla leveranser till ett apotek ska komma med en enda leverans, istället för att komma med fyra eller fem olika bilar. Ett hett ämne i läkemedelsbranschen är den så kallade 24-timmarsregeln som innebär att apoteken har ett åtagande att kunna leverera alla sina läkemedel inom 24 timmar i hela landet. Idag klarar inte apoteken det till 100 procent.

Exempelvis har Socialstyrelsen föreslagit krav på expressleverans hem eller till arbetet om ett apotek inte lever upp till 24-timmarsregeln. Regeringen har tillsatt en utredning i frågan.

– Vi kommer att förtydliga 24-timmarsregeln. Man kan vänta sig ett förslag från regeringen om det nästa år, sa hälso- och sjukvårdsminister Göran Hägglund.

Apotek Hjärtat startade driften i september förra året och trappar nu gradvis upp flödet genom den egna försörjningskedjan. Vid kommande årsskifte är målsättningen att 70-80 procent av orderraderna ska gå via distributionscentralen i Norrköping.

Postnord Logistics svarar även för distribution ut till apoteken. Ursprungligen hade  Panaxia det uppdraget. Men när det företaget gick i konkurs i slutet året fick Postnord snabbt ta över distributionen. Transporterna går i Postnord Logistics ordinarie distributionsnätverk, tillsammans med till exempel livsmedel.

Anders Holm, Sverigechef för Posten Logistik konstaterar att det var en utmaning att på några få månader utbilda och certifiera 1200 chaufförer i läkemedelshantering. Dessutom krävdes tillgång till 200 distributionsbilar med temperaturkontroll. Alla som hanterar läkemedel måste nämligen följa läkemedelsindustrins kvalitetsnorm GDP, Good distribution practice.

– Vi vill ju vara med på det här området och hade redan kartlagt vad som behövdes för att göra en sådan här insats, förklarar Anders Holm.

Distributionscentralen finns i en av Postnords tre stora anläggningar för tredjepartslogistik i Norrköping. Den tillhörde tidigare Green Cargo Logistics. Apotek Hjärtat disponerar för närvarande 12000 kvm av lagret.

Handelsvaror, exempelvis schampo och hygienprodukter, samt receptfria läkemedel hanteras på bottenplanet tillsammans med ytor för in- och utlastning. Receptbelagda läkemedel lagras och plockas på entresolplanet.

Hanteringen är huvudsakligen manuell. Plocket sker i plastlådor som förseglas med lock och band före leverans. Plockarna har vagnar som tar åtta lådor åt gången och får ut plocklistan på handdator. Före utlastningen sorteras lådorna på de pallar som sedan går ut till butik.

80 – 120 personer bemannar distributionscentralen. Automationsgraden är förhållandevis låg i dagsläget. I lagret finns fyra stora lagerautomater som används för läkemedel. På lagret finns också omkring 15 truckar, mest skjutstativtruckar, men också några höglyftande plocktruckar.

Gunter Bergenroth som är produktionschef på Postnord Logistics säger att det kommer att ske ytterligare automatiseringar i lagret, men att man i dagsläget undersöker olika alternativ.

Mats Udikas

Publicerad 2013-03-07 17:52

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

03 sep
24 sep
IMHX
NEC, Birmingham, Storbritannien.
02 okt
05 nov
05 nov
Cron Job Starts