Allians bäddar för blockkedjestandard

Möten med hundratals deltagare från transportbranschen hörde till blockkedjeorganisationen Bitas verksamhet i maj.   (Bild: Bita) Möten med hundratals deltagare från transportbranschen hörde till blockkedjeorganisationen Bitas verksamhet i maj. (Bild: Bita)

Speditörer som Fedex och UPS, och IT-företag som SAP och HCL, hör till medlemmarna i den mycket snabbt växande nya organisationen Blockchain in Transport Alliance, Bita. Redan i år hoppas Bita ha en standard klar för transportsektorns användning av den säkra dokumentationstekniken.

Tusentals företag har ansökt om medlemskap, uppger Blockchain in Transport Alliance, Bita, på sin hemsida. En konferens hölls nyligen i Atlanta, i USA, och nu siktar organisationen på att nå fram till en första utgåva av tekniska standarder redan innan året är slut. Initiativet har även fått ett sidospår kallat Bisca, Blockchain in Supply Chain Alliance, för tillämpningar inom försörjningskedjor som sådana.

Blockkedjan är en digital teknik som kan garantera att information inte förvrängs efter att den lagts till i en databas. Det behöver inte finnas någon central aktör, såsom något företag, som tar ansvar för att tillhandahålla och skydda informationen. Det här öppnar sammantaget för nya möjligheter – omvälvande, tror många – till effektivt samarbete i transportsektorn, där mångfalden av aktörer och bristen på transparens annars sätter gränser för tilliten. Till de många tänkta vinsterna hör automatisering av administrationen, och bättre möjligheter att välja rutter och transportörer – men också möjligheten att bättre utnyttja det enorma antal lastbilar som idag kör runt med stort ledigt utrymme.

Standardiseringsinitiativet krävs för att aktörer, precis som vid användning av globalt standardiserade pappersfraktsedlar idag, måste ha en gemensam bild av vilken information som erfordras i olika situationer, och vilket format den ska ha. Annars kan den ena parten inte läsa vad den andra skriver.

Ett av företagen som nyligen gått med i Bita är den Indienbaserade IT-jätten HCL. Företaget är en stor IT-aktör även i Sverige, efter bland annat förvärvet av Volvo IT 2016.

Till de företag som förefaller mest positiva till möjligheterna kring blockkedjor inom transporter hör Maersk och IBM som tillsammans startat ett bolag för att ta fram tjänster som ska erbjuda marknaden. Bita hyllade det initiativet när det tillkännagavs i vintras.

Alexander Kristofersson

Publicerad 2018-05-30 16:17

Sök här!

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

21 maj
Breakbulk Europe
Bremen, Tyskland
03 jun
13th ITS European Congress
Eindhoven, Nederländerna
04 jun
Nor-Shipping
Ett antal lokaler i Oslo och Lillestrøm, Norge.
04 jun
04 jun