Åkare gläds åt däckkrav och EU-trailerkoll

Vinterdäck på alla hjul blir obligatoriskt även för tunga fordon från den 1 december 2019, har regeringen beslutat. Dessutom får Transportstyrelsen uppdraget att se över trafiksäkerheten vad gäller korta dragbilar, så kallade EU-trailrar.

– Vi har sett att så kallade EU-trailers orsakat allvarliga olyckor på våra vägar. Nu vill jag att Transportstyrelsen tar fram förslag som reglerar användningen och därmed höjer trafiksäkerheten. Det är inte acceptabelt som det fungerar nu, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Sveriges Åkeriföretag ställer sig positivt.

– Det är mycket välkommet att regeringen sätter ljus på EU-trailers trafikoduglighet i vinterväglag, säger förbundets vd Rickard Gegö.

– Detta i kombination med vinterdäckskraven leder förhoppningsvis till att vi kan känna oss säkrare längs våra vägar. Det gäller dock att regeringen verkligen visar allvar med detta och ser till att fordon utan vinterdäck stoppas redan vid gränserna, säger han.

Publicerad 2018-09-06 11:10:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Kalendarium

09 okt
Post-Expo 2018
Hamburg Messe, Hamburg
17 okt
BVL International Supply Chain Conference
Intercontinental och Pullman Berlin Schweizerhof, Berlin, Tyskland. 
24 okt
Supply Chain Innovation Summit
Chicago, Illinois, USA.
29 okt
3PL & Supply Chain Summit Europe
Hilton, Düsseldorf, Tyskland. 
05 nov
Logistik & Transport med Truck-SM
Svenska Mässan, Göteborg.