Här byggs Nordens första publika tankstation för vätgas för tung trafik

Så här kommer Circle K:s nya station med möjligheter för tunga fordon att både ladda el och tanka vätgas se ut när den står klar nästa år. Stationen uppförs på Hisingen i Göteborg, intill trafikplats Vädermotet ett stenkast från Älvsborgsbron. Så här kommer Circle K:s nya station med möjligheter för tunga fordon att både ladda el och tanka vätgas se ut när den står klar nästa år. Stationen uppförs på Hisingen i Göteborg, intill trafikplats Vädermotet ett stenkast från Älvsborgsbron.

Nästa år öppnar den första publika stationen för laddning och tankning av vätgas för tung trafik i Norden. Den är ett första steg i ett samverkansprojekt mellan Göteborgs Hamn AB och flera andra företag.

Vid trafikplats Vädermotet, där trafiklederna Hamnleden och Hisingsleden möts och kopplas ihop med södra och centrala Göteborg via Älvsborgsbron, öppnar nästa år Nordens första publika station för laddning och tankning av vätgas för tunga fordon.

Stationen kommer att drivas av Circle K och utbudet ska bestå av laddningsstationer för tunga elfordon, vätgas och biobaserade flytande bränslen.

Laddning och vätgastankning kommer att utvecklas i etapper, men kommer att vara möjligt redan 2022 respektive 2023-2024, för att sedan utvecklas med fler platser och högre kapacitet.

Circle K:s nya station är en första del i ”Tranzero Initiative” – ett samverkansprojekt mellan Volvokoncernen, Scania, Stena Line AB och Göteborgs Hamn AB i syfte att accelerera omställningen till fossilfria transporter till och från hamnen.

– Vi har identifierat lastbilsflöden med egenskaper som är synnerligen lämpade att ställas om. Det handlar främst om flöden som är mycket repetitiva, rör sig över korta avstånd och som parkerar på nattdepå. Under första halvåret 2022 ska vi ha lastbilsflöden i hamnen med elektrifierade fordon, säger Göteborgs Hamn AB:s vd Elvir Dzanic.

BILDEN UNDER visar platsen för Circle K:s nya station med möjligheter för tunga fordon att både ladda el och tanka vätgas. I bakgrunden syns Göteborgs hamn och till vänster i bild trafikplats Vädermotet, där vägen som går åt höger från trafikplatsen är Torslandavägen och den fyrfiliga vägen som går ut ur bildens nederkant är Hisingsleden norrut.

CirclekGbgvatgas2

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-07-01 09:42 Uppdaterad torsdag, 01 juli 2021 09:43

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021

Cron Job Starts