Hård kritik mot Amazon

TV4 Nyheterna låter finska testföretaget SGS Fimko testa fem populära elappareter – husgeråd – som säljs av Amazon i Sverige. Inga av produkterna klarade säkerhetskraven. Foto: TV4 Nyheterna TV4 Nyheterna låter finska testföretaget SGS Fimko testa fem populära elappareter – husgeråd – som säljs av Amazon i Sverige. Inga av produkterna klarade säkerhetskraven. Foto: TV4 Nyheterna

Det har bara gått tre månader sedan Amazon slog upp portarna i Sverige, men den amerikanska e-handelsjätten får redan hård kritik på flera punkter – bland annat för att man inte rensar ut livsfarliga elartiklar ur sortimentet.

Det började direkt efter Amazons lansering av sin svenska hemsida onsdagen den 28 oktober, med både hån och kritik mot hemsidan. Amazon ”möter superstarka svenska e-handlare med en sopig produkt”, sade Pricerunners vd Nicklas Storåkers i en intervju med nyhetssajten Breakit, där han sågade Amazons Sverigesatsning jäms med fotknölarna: 

– Det är det största hafsverk jag någonsin har sett. De har inget särskilt erbjudande, dåliga översättningar, fel texter till vissa produkter. Det kommer alla att tycka. (…) Att kalla det här ett hot mot svensk e-handel en förolämpning mot alla duktiga svenska e-handlare.

Ett långt allvarligare problem som flera medier uppmärksammat är att Amazon säljer undermåliga och farliga produkter och att bolaget inte varaktigt rensar ut dessa trots att man får anmälningar från exempelvis Konsumentverket.

Ett centralt problem är att Amazon utnyttjar ett kryphål i svensk lagstiftning, visar TV4 nyheterna. Genom att Amazons produkter levereras av företaget men officiellt säljs av andra företag så blir bolaget inte ansvarigt för dessa produkter:

– Det här leder till att vi anmäler farliga produkter gång på gång till Amazon, som tar ner produkterna när de har blivit anmälda. Men sedan dyker de upp igen kort därefter. Det här blir ju helt ohållbart, Sinan Akdag, digital expert Sveriges Konsumenter i en intervju i TV4 Nyheterna nyligen.

TV4 tog nyligen hjälp av Elsäkerhetsverket med att testa fem olika populära elektriska apparater – husgeråd – som säljs av Amazon hos världsledande finska testföretaget SGS Fimko. Samtliga produkter klarade inte EU:s säkerhetskrav.

Det är hemskt att se att den här typen av produkter är så farliga faktiskt. Testerna visar att det är en hög risk att handla av Amazon i dagsläget, men vi får väl helt enkelt se hur de reagerar när vi tar kontakt med dem, säger Martin Gustafsson, inspektör Elsäkerhetsverket, till TV4 Nyheterna.

Några dagar efter att TV4 Nyheterna kontaktade Amazon angående deras tester så togs samtliga produkter bort ur Amazons sortiment i Sverige och Amazon skickade ett brev till redaktionen där företaget skriver att ”Säkerhet är av högsta prioritet på Amazon”.

BILDEN UNDER: En bottenplatta på en kaffekokare som testas av SGS Fimko börjar brinna efter överhettning i elkabeln på grund av glappkontakt och klarar inte säkerhetsreglerna, vilka kräver att branden ska ebba ut inom 30 sekunder. Bottenplattan fortsätter att brinna. Foto: TV4 Nyheterna.

Tv4Amazontest2

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-29 10:25

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021

Cron Job Starts