
Samtliga Volkswagens fyra transportbilsvarianter finns nu med fyrhjulsdrift. Det är en konsekvens av tillvalet 4-Motion nu också finns till Crafter.
VW Crafter som skåp och som chassi med dubbelhytt har nu hittat till Sverige. Fyrhjulsdriften skiljer sig från den i Caddy och Transporter vilka har elektronisk Haldex-koppling.
Amarok har ett inkopplingsbart med lågväxel från VW alternativt ett permanent med Torsen-differential från Audi. Alla byggs i VWs egna fabriker vilket håller kostnaderna inom rimliga gränser
Crafter har mekanisk fyrhjulsdrift som eftermonteras hos österrikiska Achleitner. Och då blir det dyrt. I det här fallet 274 975 kr, inklusive moms, samt ett paket för 19 100 kr plus priset för bilen där det lägsta priset, inklusive moms, är 396 100 kr.
Målgruppen är uppskattningsvis 20-30 kunder om året i Sverige. Iveco Daily 4×4 är närmast jämförbara bil och ligger i samma prisläge.
Systerbilen Mercedes Sprinter då? Nä, den fyrhjulsdrivna Sprintern är avsedd för körning på vägen, Craftern är byggd för att även köras vid sidan av.
Den är höjd med 10 cm, markfrigången är 28 cm och vadningsdjupet är 60 cm. Vikten ökar med 200-240 kg och släpvagnsvikten ligger från 2,0- till 3,5 ton. Bilen finns med både 3,5- och 5,0 tons totalvikt. Skruvfjädrar fram, för längre fjädringsväg, ersätter orginalets tvärgående bladfjäder. Bakaxeln är ny.
Den permanenta mekaniska fyrhjulsdriften har lågväxel och elektroniskt inkopplingsbar differentialspärr mellan axlarna och även i bakaxeln. En diffspärr för framaxeln är tillval. Antispinn och antisladd går inte att kombinera med systemet för fyrhjulsdrift och ABS-bromsarna kopplas ur när diffspärrarna används.
En bil med suverän framkomlighet på tuffa underlag tack vare en extrem lågväxel vilken gör att man med spärrad mellandifferential klarar de värsta nedförsluten lika säkert som med de moderna elektroniska systemen. En bil som trots sin storlek klättrar som en bergsget.
Negativt då? En irriterande stor vändradie, men det finns ju backväxel.
Christer Andersson