Vi gör som vi alltid har gjort, för säkerhets skull

(Bild: Privat) Erik Nauclér är konsult och föreläsare i transportfrågor.
I över 25 år var han ansvarig för internationella transporter
på Hennes & Mauritz. Han var också bland annat ansvarig för driften av koncernens transportnav i Hamburg och för logistiken på nya försäljningsmarknader. Erik Nauclér har en ekonomisk utbildning och började sin bana i SEB. (Bild: Privat) Erik Nauclér är konsult och föreläsare i transportfrågor.
I över 25 år var han ansvarig för internationella transporter
på Hennes & Mauritz. Han var också bland annat ansvarig för driften av koncernens transportnav i Hamburg och för logistiken på nya försäljningsmarknader. Erik Nauclér har en ekonomisk utbildning och började sin bana i SEB.

ÅSIKTEN Transportupphandlingarna är alltför ofta ett spel för galleriet. Det menar Erik Nauclér tidigare ansvarig för internationella transporter på Hennes & Mauritz.

– Någon uppriktig vilja från köparen att se över sin transportlösning finns inte, hävdar han i en artikel som publicerades i Transportnytt 1-2015. 

Efter 30 år som inköpare av transport- och logistiktjänster på ett större svenskt företag klev jag av för en tid sedan och jag kan nu, som neutral part, betrakta en upphandling ur bägge parters, köpare såväl som säljares, synvinkel.

Fram tills nu levde jag i förvissningen att en upphandling av till exempel ett transportkontrakt var ett seriöst försök från köparen att undersöka marknaden för att finna mest lämpad aktör och en realistisk prislapp på tjänsten.

Verkligheten har hunnit ikapp
mig. Jag har nu förstått att det,
i många fall, inte är annat än
spel för galleriet. Någon uppriktig vilja från köparen att
se över sin transportlösning
finns inte. Det som varuägaren kallar RFQ eller helt sonika Offertförfrågan är inget
annat än ett sätt för densamme att fiska på marknaden, få 
in priser som han/hon nu kan visa sin nuvarande leverantör och hotfullt säga ”matcha dessa”. En årlig upphandling framtvingad av företagspolicy eller framkallad av en självrannsakan hos ansvariga.

Ett slags erkännande i stil med ”i mitt jobb ingår uppdraget att se till att vi alltid har den mest lämpliga transportlösningen. Det klarar jag inte av, så jag låter konkurrenterna till min nuvarande leverantör göra det jobbet åt mig”. Med följande PS: ”Det är så jobbigt att byta, det har jag inte tid/lust till” eller som rubriken säger, ”Vi gör som vi alltid gjort, för säkerhets skull”. De dyraste och dummaste nio orden en transportköpare kan yttra.

Bästa före detta kollegor, jag skäms över ert agerande. Det enda ni på sikt åstadkommer är att transportleverantörerna inte besvärar sig med att besvara er förfrågan. Jag vet, inga namn nämnda, att sådant sker redan idag. Och jag förstår leverantören. Med tanke på hur detaljerade och komplicerade offertförfrågningarna är idag så innebär ju besvarandet av ett sådant dokument en stor arbetsbörda för den som tänkt sig bli framtida leverantör. Vilket ju, med ovan beskrivna inställning, är utsiktslöst.

Visst finns det transportköpande företag som är seriösa i sin årliga upphandling. Som verkligen är villiga att göra ett byte om en konkurrent till nuvarande leverantör presenterar ett mer intressant upplägg. (Obs! Sätt inte likamedstecken mellan upplägg och pris.) Men, som vän av ordning, frågar jag mig då: Hur tänkte ni nu?

Vi som har gjort upphandlingar vet att det tar minst tre månader att genomföra själva upphandlingen. Därefter kommer implementering som, om upplägget är någorlunda kvalificerat, tar upp till sex månader innan det fungerar smärtfritt. Så får ni äntligen njuta frukterna av ert arbete, grattis! I tre månader. Sedan är det dags att börja om.

Är då det där med årlig upphandling så välbetänkt? Om ni verkligen menade något med den förstås. Eller var den faktiskt inget annat än att, under falsk flagg, kontrollera priserna?

 

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2015-03-12 08:49:02 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2021 

Transportbilsguiden 2021

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.