Undvik fiasko när du upphandlar logistiken

Funderar du på att anlita ett nytt logistikbolag för din e-handelsverksamhet? Då finns det en del att tänka på. Jonas Berggren på företaget E-logistik ger några handfasta tips för att hitta rätt i labyrinten. Artikeln har tidigare varit publicerad i Transportnytt 8-2016. Är du på väg att upphandla din logistik och finner det svårt att välja rätt partner eller jämföra offerter? Då är du inte ensam. Ett felaktigt val av partner kan leda till problem som i värsta fall ödelägger din affär.

Det finns många aktörer, och såväl tjänster som affärsmodeller varierar. Den här artikeln ger handfasta tips, mest specifikt kring tredjepartslogistik för e-handel, men de kan vara nyttiga även vid upphandling av logistik generellt. Jag försöker inta perspektivet som varuägare även om mitt eget företag är en leverantör.

Skaffa full koll på artikelregistret och varumärkningen. Du har en tröja av viss modell och färg under ett artikelnummer – men där samsas exemplar av olika storlek. Din leverantör står inför en mardröm i plocket, lagersaldon blir omöjliga att föra och kunder kommer att få fel vara. När du fått full ordning i systemet på din sida, måste tillräckliga resurser läggas också på systemintegreringen mot logistikleverantörens lagerhanteringssystem.

Läs på om ditt eget flöde. Det händer att kunder överdriver sina flöden vid upphandlingen. Då kan de vänta sig ett tråkigt samtal från logistikleverantören senare, om att priset behöver höjas. Om leveranser går till exempelvis Norge, utanför EU, måste det finnas tullkoder och ursprungsland såväl som pris och vikt för varje produkt i registret. Och om försäljning huvudsakligen till konsumenter omfattar stora inslag av företagsleveranser så måste det prissättas därefter. Annars riskerar varuägaren att hamna i ett förhandlingsunderläge där tredjepartslogistikern i värsta fall passar på att ta ut ett överpris för extratjänsten som inte låg i kontraktet.

Välj en partner som är lagom stor. Att vara obetydlig hos en mycket stor aktör är sällan bra och inte heller att vara helt dominerande hos en liten.

Stirra dig inte blind på geografisk närhet till huvudkontoret. För brev- och paketdistribution är det, med några undantag, oftast inte av betydelse exakt var lagret ligger. Om du är någorlunda noggrann i ditt val kommer du att ha full koll på lagret via IT-systemen. För många finns det en känslomässig aspekt i att de lätt kan åka och inspektera sitt lager, men hur stort är egentligen problemet om du ett par gånger per år behöver resa någon timme extra?

Kan du dra nytta av ett tjänstenivåavtal, ”SLA”? Hur lång tid får logistikern på sig att hantera en in- eller utleverans? Om varor inte behöver plockas på måndagar, då e-handelsflödena är störst, så kan det innebära en stor besparing. Förvånansvärt få kunder efterfrågar tjänstenivåavtal.

Jämför inte äpplen med päron. Någon samlar kostnader för plock, emballage och frakt, en annan delar upp dem. Någon tar betalt för frakt efter vikt, någon efter volym. Skillnader kan vara stora – men kunder bortser ofta från dem. Offerter uppställda i en viss form kan göra jämförelser lättare.

Till listan kan också läggas tips om att låta logistikföretaget komma in tidigt och föreslå lösningar, om att du ska se till att ha mått för att utvärdera tjänsten löpande, och om att du ska undvika att låsa in dig i smala IT-lösningar eller för långa kontrakt. 

Stort lycka till!

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2016-12-22 06:58:37 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2021 

Transportbilsguiden 2021

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.