Sluta slarva bort mina instruktioner

(Foto: Mats Udikas) Alexander Kristofersson är redaktör på Transportnytt och bevakar särskilt e-handel och it-frågor. Han driver dessutom den egna siten Kvarnexperten.se. (Foto: Mats Udikas) Alexander Kristofersson är redaktör på Transportnytt och bevakar särskilt e-handel och it-frågor. Han driver dessutom den egna siten Kvarnexperten.se.

ÅSIKTEN. "– Jag står vid din port nu men jag ser dig inte!
Chauffören, som kör för Internationella fraktjätten, låter nästan arg men jag står vid min port och ser inte hans bil."
Medan godset flyter genom Europas hubbar med minutiös precision så trillar instruktionerna av längs den digitala motorvägens dike, skriver Transportnytts e-handelsredaktör Alexander Kristofersson på åsiktsplats. Artikeln har tidigare publicerats i Transportnytt 10-2014 och kan nu läsas här.

– Jag står vid din port nu men jag ser dig inte!

Chauffören, som kör för Internationella fraktjätten, låter nästan arg men jag står vid min port och ser inte hans bil.

Mitt varuflöde är otypiskt. Jag driver en minimal webbutik hemifrån som bisyssla, men då och då importerar jag en pall med varor. Insikten att jag borde lägga lagret hos proffs gror hela tiden men hittills ligger det i mitt porttelefonsbepansrade åttavåningshus.

I alla fall så väntar jag mig att en chaufför ska hitta det. Men han står vid gatans nummer 13, jag 400 meter därifrån på 37, och jag har ingen aning om hur han ska kunna backa ut från cykelvägen som han säger att han har kört in på för min skull.

Att gatunumret saknas är en engångshändelse, och normalt har chaufförerna stort tålamod. Men kärnan är återkommande: De instruktioner som jag matat in vid fraktbeställningen i ett webbformulär har förvanskats på vägen, och det vållar dyrt tidsspill för chauffören, mig och ofta även transportörens kontor.

Nummer 37 kan inte bli 13 utan att det läses innantill och sedan stansas in i ett nytt system. Medan godset flyter genom Europas hubbar med minutiös precision så trillar instruktionerna av längs den digitala motorvägens dike. Det handlar om att it-systemen behöver fås att hänga samman lika bra som grus- och asfaltsvägarna. Men det handlar också om att medarbetarna, när de ändå måste hantera data för hand, måste agera lika varsamt med bokstäverna som logistikpersonal och chaufförer med varorna.

Kostnaden för sista milen skulle minskas väsentligt. Och kunderna skulle besparas mycket meck om deras leveransinstruktioner inte förvrängdes som i en visklek. Portkoden är 1224. Godset får lämnas utan kvittens. Släpa gärna in grejerna och skicka en tilläggsräkning. Låt oss inte krångla till det.

Det gör sig ofta påmint. När jag beställer skriver jag alltid porttelefonnumret, kopplat till min mobil, så att jag ska kunna låsa upp. Men de ringer först i efterskott och berättar att de kört bom.

Vid import från Kina har jag haft pallar i Helsingborg i en månad utan att upplysas. Det är paradoxalt, som en intervjuperson nyligen noterade, att pallar och containrar spåras så mycket sämre än alla småpaket vi skickar till varandra.

Jag förtydligar alltid i fraktbeställningen att jag rår över leveransen fast jag ovanligt nog bor på mottagarsidan. Vid ett tillfälle när chauffören ringer kommer vi överens om en annan adress. Jag ringer fraktjättens kontor för att stämma av allt. Nej, så får chauffören absolut inte göra.

Men eftersom de ändå inte ser min utländska pall i sitt svenska system så finns inget praktiskt hinder. Chauffören levererar pallen som inte finns, på förbjudet vis, enligt en bortslarvad instruktion, och alla är nöjda. Och kostnaden i tid för försöken att reda ut det kommer aldrig att stå i klartext på någons faktura.

 

Artikeln handlar om

E-mail:
Publicerad 2015-02-20 11:33:26 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2021 

Transportbilsguiden 2021

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.

Cron Job Starts