Se längre än näsan räcker

(Bild: MA-system) Per Grettve är ägare och grundare av MA-system AB och har över trettio års erfarenhet av logistik och supply chain management.
I koncernen ingår även MA-system Utbildning, MA-system Consulting och Pipechain. Per Grettve brinner för visibilitet och samarbete i försörjningskedjan och använder ofta metaforen vatten för att beskriva hur enkelt det kan fungera. (Bild: MA-system) Per Grettve är ägare och grundare av MA-system AB och har över trettio års erfarenhet av logistik och supply chain management.
I koncernen ingår även MA-system Utbildning, MA-system Consulting och Pipechain. Per Grettve brinner för visibilitet och samarbete i försörjningskedjan och använder ofta metaforen vatten för att beskriva hur enkelt det kan fungera.

ÅSIKTEN. Våga öppna för djupare samarbeten, partnerskap både mot kunder och leverantörer. Det är något mer än en traditionell köp- och säljrelation och bygger på tillit. Det uppmanar Per Grettve, grundare av MA-system AB. Artikeln har tidigare varit publicerad i Transportnytt 6-2014 och kan nu läsas här.

Som grundare av både MA-­system och Pipechain har jag aktivt arbetat med logistik och försörjningskedjor i över 30 år. Det är inte svårt att åstadkomma komplexa lösningar utan det svåra är att göra det svåra enkelt. Det vill säga göra rätt saker bra, eller om man så vill: 80/20 regeln.

De flesta företag har kun
den i fokus. Det är helt korrekt. Det är den levererade 
nyttan till kund man lever
 av. Kunderna kräver en
 viss service och mäter att 
den håller måttet. Men hur
 många kunder funderar
 över hur de kan göra sina
 leverantörer ännu bättre?
 Eller till och med sänka
 deras kostnader?

I den globala konkurrensen måste
 vårt egocentriska synsätt 
förändras till att vi tittar
 på hela försörjningskedjan.
 Det innebär att vi måste
 våga öppna för djupare 
samarbeten, partnerskap
 både mot kunder och leverantörer. Det är mer än en traditionell köp­ och säljrelation och bygger på tillit. Vi måste börja diskutera behov och utmaningar och enas om hur vi gör saker bäst.

Över hälften av de företag vi träffar driver projekt för att förbättra sina prognoser, vilket de säger är nödvändigt för att klara kundens servicekrav till rimliga kostnader. Knappt några har analyserat alternativet, hur man kan minska behovet av den ”perfekta” prognosen. Går det att få ner ledtiderna eller få mer information från kunderna? Forskningen visar att man kan öka servicegraden och samtidigt sänka kostnaderna om man låter leverantören ta del av information från kundens verksamhet. Det är även vår erfarenhet.

Att dagligen få ta del av behov och lagersaldon är långt mer värdefullt än de månatliga prognoser som de flesta fortfarande använder. Någon kanske säger: vi vågar inte lämna ut saldon för då ser ju leverantören hur försäljningen går. Leverantören säljer ju till vår konkurrent också! Faktum är att leverantören ändå får reda på hur försäljningen går varje gång du placerar en order. Kom den tidigare än förväntat, är den större än vanligt eller tvärtom?

Det finns betydligt mer att vinna än förlora på att låta leverantören snabbt får information om hur situationen ser ut hos kunden. När du som leverantör kan se in i din kunds verksamhet kan du sedan på samma sätt låta dina leverantörer ta del av din information och vad som händer i kedjan. Nu har ni alla samma information och kan påbörja ett stegvis förbättringsarbete av kedjan. Ni tar då ut verkliga kostnader och flyttar dem inte bara vidare, vilket gagnar kedjans konkurrenskraft.

Att dela med sig av information, skapa visibilitet, är idag enkelt och beprövat samtidigt som det enligt min erfarenhet är bland det mest lönsamma man kan gör i sin försörjningskedja. Ändå ser de flesta inte längre än näsan räcker. 

 
Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2014-10-10 11:28:20 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2021 

Transportbilsguiden 2021

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.