Logistikföretag – det är dags att vakna nu!

Matthias Kettelhoit har arbetat i logistikbranschen sedan mitten på 1980-talet. Han har tidigare varit vd för Aditro Logistics, vd för Schenker Consulting, business director samt andra roller på DB Schenker, marknadsanalytiker och market development manager på Bilspedition. Idag är Matthias chef för Logicenters i fastighetskoncernen NREP samt styrelsemedlem i Best Transport och XR Bolagen. (Bild: Logicenters) Matthias Kettelhoit har arbetat i logistikbranschen sedan mitten på 1980-talet. Han har tidigare varit vd för Aditro Logistics, vd för Schenker Consulting, business director samt andra roller på DB Schenker, marknadsanalytiker och market development manager på Bilspedition. Idag är Matthias chef för Logicenters i fastighetskoncernen NREP samt styrelsemedlem i Best Transport och XR Bolagen. (Bild: Logicenters)

Varför brottas logistikbranschen med låga marginaler? Svaret är att för få sätter värde på det som vi aktörer i branschen erbjuder. Därför måste vi engagera oss och informera om våra verksamheters nytta och dela med oss av ovärderliga insikter. Det skriver branschprofilen Matthias Kettelhoit i ett engagerat inlägg som publicerades i Transportnytt 10-2019.

När jag författar dessa rader har vi nyligen avslutat årets stora logistik- och transportmässa, Logistik & Transport, i Göteborg. Mässan lockade cirka 3 500 besökare och arrangörerna var nöjda. Jag lämnar dock dessa dagar med vemod.

För drygt 20 år sedan var vi ett gäng entusiaster i de ledande bolagen som enades om att vi skulle lyfta logistikfrågorna i svenskt näringsliv och ge branschen det anseende den förtjänar. Ett led i detta var att arrangera en årlig konferens och mässa, där branschen gemensamt kunde dela med sig av erfarenheter tillsammans med forskare och logistikrelaterade samhällsfunktioner. De flesta större logistikaktörerna ställde upp och scenerna kryllade av de stora börsbolagens direktörer.

Idag ser läget annorlunda ut. I år saknades alla ledande logistikbolag på branschens största event. Det är sorgligt att det var infrastrukturminister Tomas Eneroth som fick dra lansen för branschen med orden ”transporter är för billiga”, även om jag såklart välkomnar hans deltagande. Men det är inte en minister som ska verka för logistikbranschens framtid. Det är vi själva som ska göra det.

Logistik- och transportbranschen har den position och ställning i samhället som den själv skapat och förtjänar, varken mer eller mindre. Likt andra viktiga samhällsfunktioner och viktiga yrkeskategorier är logistikbranschen på tok för lågt värderad i proportion till det värde den skapar.

Jag efterlyser ett bredare engagemang från mina branschkollegor. Tillfällen som Logistik & Transport 2019 är vitala för att lyfta vår nytta och potential. Att vifta bort sin frånvaro med argument som att man inte har råd eller att ”det inte ger något” anser jag inte är värdigt stora aktörer.

Det är vanligt att stora aktörer i en bransch gör gemensam sak och deltar i mässor och evenemang. Har logistikaktörer på något märkligt sätt belönats med insikter som visar på att en bransch inte gynnas av gemensamma utvecklingstillfällen? Min erfarenhet säger mig att svaret är nej.

Nu är det hög tid för de som anser sig vara stora och ledande att ta sitt ansvar och visa vägen. Logistik & Transport är ett tillfälle när man kan slå ett slag för sina produkter och tjänster, men också lära sig av andra och dela med sig. Jag hoppas också att de som påstår sig vara ledande i branschen tänker ett varv till och även ställer sig frågan varför man alltjämt brottas med låga marginaler.

Svaret på den frågan är relativt enkelt. För få sätter värde på det ni erbjuder. Men hur kommer vi tillrätta med det undrar ni säkert?  Jo, genom att engagera sig, informera om våra verksamheters nytta och dela med sig av ovärderliga insikter – tillsammans med andra ledande aktörer i vår bransch. Ensam är sällan stark och det gäller även i logistikbranschen.

Jag hoppas detta kan vara en väckarklocka inför nästa års mässa. Det är dags att vakna och agera. Det är framförallt dags att förena oss – och ta branschen dit den förtjänar.

Publicerad 2020-01-29 11:42:37

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

tbg 2020

Transportbilsguiden 2020

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.