Låt e-handelskunden bestämma mer

(Foto: Kate Gabor) Mattias Pihlström är managing director på Accenture Interactive och har arbetat med e-handel sedan slutet av 1990-talet. Accenture Interactive hjälper medelstora och stora handlare vid digitala satsningar. (Foto: Kate Gabor) Mattias Pihlström är managing director på Accenture Interactive och har arbetat med e-handel sedan slutet av 1990-talet. Accenture Interactive hjälper medelstora och stora handlare vid digitala satsningar.

Nu är det hög tid för e-handlare och transportörer att utveckla nya bättre lösningar. Det anser Mattias Pihlström, managing director på Accenture Interactive. Hans artikel har tidigare varit publicerad i Transportnytt 9-2016.

Det är hög tid för de stora handlarna att sätta sig ner tillsammans med logistik- och transportbolagen, gärna också ihop med konsumenter – för att arbeta fram bättre lösningar och se till att de börjar rullas ut snabbare.

Det finns stort missnöje i flera led: till exempel vill handlarna ha senare och mer flexibel hämtning av sina paket, konsumenterna vill ha mer flexibilitet och bättre precision i leveransen, och logistik- och transportbolagen vill ha långsiktighet, bättre framförhållning och säkrare prognoser. Allt hänger absolut inte på enskilda aktörer, utan det mesta handlar om handlarens förmåga att förstå kundens behov, och sy ihop hela kedjan och erbjuda bättre service. Möjligheterna är stora men det kan ändå vara klokt att ha några sansade utgångspunkter:

Hemleveranser är inte allt. Många ropar sig hesa kring att allt handlar om att allt måste levereras hem till dörren. Visst, jag håller med om att det är många kunder som saknar hemleverans, och i de fall det erbjuds är tidsspannet ofta för brett. Men när man går mer på djupet kring kundens krav ser man att det i många fall skulle räcka väldigt långt med bättre valmöjlighet och leveransprecision, vilket handlarna ofta kan uppnå redan idag om de samarbetar med fler än en transportaktör, till exempel.

Frakt måste inte vara gratis. Självklart är det smart att baka in logistik- och transportkostnaden i priset på produkterna för att slippa trösklar senare i beställningsprocessen för kunden. Men det innebär såklart att man måste göra allt i sin makt som handlare för att pressa ner sina totala kostnader så att utpriset för produkten blir konkurrenskraftigt mot andra aktörer, oavsett försäljningskanal. Ett smart sätt kan vara att erbjuda en typ av frakt gratis, men sedan erbjuda kunden andra alternativ som man i så fall får betala för.

Det råder inte total katastrof idag. Siffrorna för e-handelns tillväxt är väl en signal god som någon som påvisar att det faktiskt är mycket som fungerar bra. Vi har ju också många nystartade mindre –och tyvärr ofta väldigt lokala – bolag med fokus speciellt på hemleverans som utmanar de större aktörerna. Det finns ju också en del handlare som tar större ansvar för hela kedjan själva med egna leveranser för att ha kontroll på sista milen.

Vi ser ju också en del större aktörer som i partnerskap med andra testar innovativa lösningar, till exempel digitala lås för leverans direkt i hemmet eller bilen. Många av de snabbfotade renodlade e-handlarna har idag kommit långt och erbjuder många olika leveranssätt. Här ligger dock de flesta detaljhandelsföretagen långt efter, och vill driva kunden till sina fysiska butiker. Så några raka tips till handlarna:

• Förstå kundens behov hela resan får ax till limpa, inklusive sista milen.
• Glöm inte flödena för byten, returer och reklamationer, inklusive aviseringar.
• Försök så långt som möjligt baka in fraktkostnaden i produktpriset.
• Våga arbeta med flera olika aktörer och erbjud därigenom flera leveranssätt.
• Låt kunden själv välja utlämningsställe. • Låt kunden styra leveransdag och tid vid hemleverans.
• Ta kontroll över aviseringarna och dialogen med kunden hela vägen om möjligt.
• Glöm inte att erbjuda ett miljövänligt fraktalternativ.  

Mats Udikas E-mail:
Publicerad 2017-01-18 14:59:52 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2021 

Transportbilsguiden 2021

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.

Cron Job Starts