L

Stärk kompetensen hos både skolbarn och chefer

Marianne Brismar var åren 1995–2007 vd för trucktillverkaren Atlet, som hennes mor och far grundat 1958. (Företaget togs över av Nissan 2007 och är idag del av Unicarriers.) Marianne Brismar är idag styrelseledamot i ett antal bolag, bland andra Lindab, Axel Johnson International, Semcon och Beijer Alma. Marianne Brismar var åren 1995–2007 vd för trucktillverkaren Atlet, som hennes mor och far grundat 1958. (Företaget togs över av Nissan 2007 och är idag del av Unicarriers.) Marianne Brismar är idag styrelseledamot i ett antal bolag, bland andra Lindab, Axel Johnson International, Semcon och Beijer Alma. (Bild: Beijer Alma)

I industrin gäller det att få rätt pryl, med rätt kvalitet, i rätt tid till rätt plats – oavsett om den ska in till företaget, flyttas internt eller ska ut till kund.

"Baserat på min tid som koncernchef för Atlet, och på mina erfarenheter inom styrelsearbetet inom olika företag i Sverige, bedömer jag att det finns förbättringsmöjligheter", skrev Marianne Brismar på åsiktsplats i Transportnytt nr 9-2015. Nu kan hennes text läsas även här.

 

I mitt hemområde Göteborg märks tydligt att Sverige har en starkt exportinriktad industri och att varuflödena är viktiga. Det gäller att få rätt pryl, med rätt kvalitet, i rätt tid till rätt plats – oavsett om den ska in till företaget, flyttas internt eller ska ut till kund. Dessutom ska man säkerställa att hela processen drivs kostnadseffektivt, och med så lite kapitalbindning som möjligt. Lätt att säga men svårare att verkställa.

Baserat på min tid som koncernchef för Atlet, och på mina erfarenheter inom styrelsearbetet inom olika företag i Sverige, bedömer jag att det finns förbättringsmöjligheter. Kanske kan en orsak vara att styrelsen och högsta ledningen inte fokuserar på logistiken i bolag som inte har den som huvudsaklig verksamhet?

För att kunna förbättra flöden och processer behöver företagen ha rätt kompetens. Logistiska bedömningar kräver ett relativt omfattande kunnande. Du behöver inte minst ha förmåga att systematisera, dokumentera, analysera och på ett begripligt sätt kommunicera komplicerade flöden med en stor mängd data. Därtill kommer att kunna lägga upp processer som hjälper medarbetarna att arbeta med ständiga flödesförbättringar. Och det räcker inte med en eller flera ytterst kompetenta logistiker för att hävda sig i konkurrensen. Logistikerna behöver ha ett samarbete med övriga ansvarsområden inom företaget såsom försäljning, produktutveckling, kvalitet och ekonomi samt givetvis med VD.

Och samtliga discipliner som på något sätt är involverade i logistiska flöden i ett bolag behöver dessutom kunna räkna.

När det gäller matematikkunskapen generellt sett känner jag en viss oro inför framtiden för svenska företag. Politikerna har identifierat att det behövs mer matematik i skolorna, och fler undervisningstimmar har lagts in i läroplanen. Detta är säkert mycket bra, även om jag har svårt att bedöma exakt vad eleverna får lära sig mer jämfört med tidigare. Men att bedöma rimligheten, att läsa av diagram och tabeller etc bör vara en baskunskap när man går ut skolan.

Och om Sveriges tillverkande bolag ska kunna förbättra eller i varje fall bibehålla sin internationella konkurrenskraft är det av största vikt att vi har rätt logistikkompetens inom företaget och att vi arbetar med logistikfrågor på rätt nivå i ett bolag.

Om det ska bli en fokusering på logistik i det tillverkande bolaget bör själva flödet vara identifierat som en huvudprocess.


Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Jobb & karriär

Inga händelser

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2017

Transportbilsguiden 2017

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.