L

E-handlarna möter nya flöden

Sara Ihrlund är anvarig för Consortio Fashion Groups hela logistikfunktion. Lagerhanteringen ingår, liksom de flesta centrala funktioner gemensamma för koncernens affärsområden Cellbes, Halens, Bubbleroom, Discount24. Dessförinnan var hon ansvarig för MQ Retail AB:s logistik. Sara Ihrlund har en examen från logistikprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. Sara Ihrlund är anvarig för Consortio Fashion Groups hela logistikfunktion. Lagerhanteringen ingår, liksom de flesta centrala funktioner gemensamma för koncernens affärsområden Cellbes, Halens, Bubbleroom, Discount24. Dessförinnan var hon ansvarig för MQ Retail AB:s logistik. Sara Ihrlund har en examen från logistikprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg. (Foto: Alexander Kristofersson)

ÅSIKTEN. E-handeln betyder nya utmaningar för logistiken inom modebranschen, anser Sara Ihrlund som är ansvarig för logistiken inom Consortio Fashion Group. Leveranserna till distributionscentralerna är ofta inte anpassade till leverans mot distanshandelskunder. Det kräver extra handpåläggning i lagret som tär på marginalerna. Artikeln har tidigare varit publicerad i Transportnytt 9-2014 och kan nu läsas här.

”Omnichannel”, ”mulitikanal”, ”longtail” – många är begreppen som cirkulerar kring dagens detalj- och e-handel. För företagen på den här marknaden ställer det höga krav på logistiken.

Inom ”traditionell logistik” så är det många som är bra på att hantera ett renodlat flöde med få kanaler, väl etablerade dimensioner på pack, enhetlighet och så vidare. För flöden som hamnar utanför ramarna är det svårare att utveckla effektiva logistiklösningar.

För oss inom textil, mode och e-handel som har ett mer traditionellt flöde, oftast från en producent och med merparten från Asien, finns stora möjligheter att ställa hårda krav på packutformning, uppmärkning, kartongstorlekar med mera.

Generellt, genom att vi här 
producerar varor, och behöver 
förhålla oss till minimivolymer 
i produktionen är volymen för varje modell, färg och storlek ganska stor. Det underlättar i ett traditionellt upplägg.

Vi är duktiga på att ta in containrar med väl uppmärkta kartonger i rätt storlekar, med rätt vikter och där innehållet är packat ”SKU-rent”. Det innebär att varje variant med till exempel samma storlek och samma färg ligger var för sig. Varje plagg ligger i plastemballage med artikelmärkning.

Men jag vill lyfta fram problemen med andra typer av flöden. Utmaningarna blir nya, och verkligheten för lager och logistikapparaten behöver utvecklas.

Ett vanligt flöde är inköpen från varumärkesleverantörerna. För dem är vi en avvikande kund, eftersom vi inte önskar att få butiksanpassade sorteringar. Istället vill vi få in varorna i vårt lager och leverera ut mot kundorder.

Vi kan då få hantera butikspackade varor som inte är plastade eller uppmärkta. Volymerna är mindre, marginalen oftast lägre än på det som är producerat i egen regi.

Två delar i detta flöde kräver fokus: Till att börja med så behöver vi och varumärkesleverantörerna fundera hur en leverans till lager ska ske på ett bra sätt, likväl som till butik. Inom e-handelsbranschen kanske vi kan samordna våra krav för att underlätta för varumärkesleverantörerna. Vi jobbar ständigt med våra leverantörer för att förbättra flödet, men det finns fortsatt mycket att göra.

Den andra delen rör hur vi skapar en fungerande lagerlogistik med rådande förutsättningar. En del väljer att lägga mycket kraft på att plasta in plagg och märka upp dem, för att få detta flöde att likna det traditionella. Volymfrågan blir ofta aktualiserad, då det är så att volymerna per SKU oftast är förhållandevis små. Lagerplatserna behöver kanske vara mindre, eller kanske måste de fungera på ett annat sätt?

Det är angeläget att få en diskussion om hanteringen av flödet in. Jag tror att många av mina kolleger i branschen också kämpar med samma utmaning. Om vi med gemensamma krafter fokuserar på det här området, så kan förutsättningarna bli bättre. Det kommer att bidra till både sänkta logistikkostnader och bättre marginaler.

 

 


Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Jobb & karriär

Inga händelser

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
20 mar
Intralogistics Europe
Paris, Frankrike
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2017

Transportbilsguiden 2017

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.