Distributörer och hantverkare drabbas hårt av bonus-malus

(Bild: Ebba Strid Udikas) Christer Andersson är motorjournalist med 53 års erfarenhet, huvudsakligen från två av Sveriges ledande motortidningar, Motor och Motorföraren. Han har sedan 15 år specialiserat sig på lätta lastbilar och skrivit regelbundet i Transportnytt och flera tidningar inom Verkstadstidningens förlag. (Bild: Ebba Strid Udikas) Christer Andersson är motorjournalist med 53 års erfarenhet, huvudsakligen från två av Sveriges ledande motortidningar, Motor och Motorföraren. Han har sedan 15 år specialiserat sig på lätta lastbilar och skrivit regelbundet i Transportnytt och flera tidningar inom Verkstadstidningens förlag.

ÅSIKTEN. Regeringens föreslagna så kallade bonus-malussystem för fordonsskatten kommer att slå hårt och orättvist mot många som är beroende av sina bilar, skrev Christer Andersson på åsiktsplats i Transportnytt nr 6-2017. ”Att köra flera turer med en mindre bil för att transportera verktyg och byggnadsmaterial, eller varor som skall distribueras, är knappast energieffektivt.”

Får regeringen som den vill träder ett skattesystem kallat bonus-malus för personbilar, lätta lastbilar och bussar upp till 3,5 ton i kraft den 1 juli 2018. Nya bilar med låga koldioxidutsläpp får en bonus medan bilar med höga utsläpp drabbas av högre skatt de tre första åren. Elbilar med nollutsläpp belönas med 45 000 kronor, bensin- och dieselbilar som släpper ut högst 60 gram per kilometer får lägst 7 500 kronor. Gasbilar får minst 7 500 kronor.

I nuvarande lagstiftning har tyngre bilar fått släppa ut mer koldioxid i förhållande till sin vikt. I det nya förslaget sänks gränsen för de fordon som inte omfattas av bonus-malus-systemet från 111 gram koldioxid per kilometer till 95 gram. En skattehöjning för de flesta.

Systemet slår hårt mot hantverkare och distributörer vilka får betala mer än dubbelt så hög skatt. Den valigaste medelstora lätta lastbilen i Sverige, en VW Transporter, får en årsskatt runt 9 000 kronor. Att köra flera turer med en mindre bil för att transportera verktyg och byggnadsmaterial, eller varor som skall distribueras, är knappast ett energieffektivt alternativ.

Skatteförslaget slår också orättvist mot helt bilberoende privatpersoner i glesbyggd vilka drabbats av nedlagda butiker och serviceinrättningar. En barnfamilj, som inte klarar sig utan en stor bil, belastas med en fördubblad fordonsskatt, vilken kan hamna runt 5 000 kronor.

Alla vill vi väl slå ett slag för en utsläppsfri framtid och ha bilar med hög säkerhet. Så gott som alla är beredda att betala för detta. Vilket vi redan gör, med råge. Men, det måste ske med sans och förnuft. Det är orimligt att kräva av yrkesutövare att i den heliga miljöns namn byta till fordon som ännu inte finns. Det verkar som om enögda politiker inte ser till helheten, som om höger och vänster hand inte samverkar.

Det finns fler kategorier där bonus malus drabbar orättvist. Ridsport är Sveriges näst största sport, efter fotbollen, och utövarna betalar redan i dag ett högt pris för sina dragbilar. Små bilar med miljövänliga motorer varken klarar eller får dra släp. De större moderna elhybriderna har ofta låg släpvagnsvikt, om de överhuvudtaget får dra släp. Husbilar får samma skattehöjningar som gäller för de lätta lastbilarna och husvagnsägarna måste liksom ridsportutövarna ha stora dragbilar.

Det vore märkligt om regeringen, med stöd av Vänsterpartiet, skulle få igenom ett skattesystem som bromsar hjulen för transportnäringen och hantverkare liksom befolkningen i glesbyggd utan att systemet ger mätbara effekter på miljön.

Förslagsställarna borde lägga bonus-malus åt sidan och rätta in sig i ledet beträffande det EU-beslut som från den 1 september 2018 innebär en ny körcykel vilken bättre än den nuvarande visar en bils verkliga bränsleförbrukning. Med dessa värden som utgångspunkt kan man arbeta fram ett nytt skatteförslag som tar hänsyn till det transportarbete ett fordon uträttar.

Artikeln handlar om

E-mail:
Publicerad 2017-09-27 13:05:57 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2021 

Transportbilsguiden 2021

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.