Åsikten

En allt för liten andel av de inrikes godstransporterna går på sjön. Nu finns en handlingsplan med 62 förslag öka användningen av vattenvägarna för att skriver Pia Berglund som är nationell samordnare för närsjöfarten och inrikes sjöfart. Artikeln har varit införd i Transportnytt 6-2019

Bygg upp ett trafiknät med mindre containerfartyg längs den svenska kusten och som lastas och lossas med automation. Det ger både klimatsmarta transporter och lastar av vägar och järnvägar. Det anser Bo Hallams, med mångårig erfarenhet från logistikbranschen och som idag bland annat är ordförande för forskningsstiftelsen Closer och grundare av Steerlink Partners

Tar vi godstransporterna och logistikresurserna för givna och förutsätter att de fungerar i ett krisläge? Landets försvar stärks med ökad militär förmåga. Men hur skyddar vi försörjningskedjorna frågar sig Robert Skoog som tidigare varit bland annat generalsekreterare i Transportindustriförbundet. Artikeln har tidigare publicerats i Transportnytt 3-2019.

En skatt på transporter som sänker kostnader, sparar miljön och i slutänden leder till bättre lönsamhet har bara vinnare. Det menar John Wedel, vd på Logistik och Transportstiftelsen. Hans artikel med förslaget till ny transportskatt har tidigare varit publicerad i Transportnytt 2-2019.

Det är inte rimligt att den ena dagen tala om hållbara godstransporter, men sedan straffa ut dem med orimligt höga pålagor. Därför måste ökningen av järnvägens banavgifter stoppas, liksom höjningen av farleds- och lotsavgifterna. Det anser Jens Holm (v), som är ordförande i riksdagens trafikutskott. Artikeln har tidigare varit införd i Transportnytt 1-2019.

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Jobb & karriär

Inga händelser

Kalendarium

08 jan
Transportforum
Linköping
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
01 apr
EDX
Birmingham, Storbritannien
20 apr
Hannover Messe 2020
Hannover, Tyskland
19 aug

Köpa ny transportbil?

trasnportbilsguiden 2018

Transportbilsguiden 2020

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.