L

Komposit gör container platt och lätt

Holländsk innovation ska ge lägre bränsleförbrukning.
Holländsk innovation ska ge lägre bränsleförbrukning.
(Foto: Samskip)

Den Europatäckande containertransportören Samskip presenterar en ny typ av fraktcontainer. Med väggar av kompositmaterial istället för korrugerad plåt minskas vikten med en femtedel.

Efter ett år av fältförsök, med hittills tre exemplar av den nya containern, ser Samskip den som färdig att introduceras bredare i företagets leveransnät. Transportföretaget Samskip är specialiserat på multimodal containerfrakt mellan olika delar av Europa, det vill säga transporter där godset förflyttas med fartyg, tåg eller lastbil i kombination.

För produktutvecklingen har Samskip anlitat DSM, ett nederländskt företag inom medicin- och materialteknik. Produktnamnet är DSM high Q.

Den nya containern är inte minst tänkt att spara bränsle genom sin lägre vikt, men också att minska den outnyttjade volym som uppstår i väggarnas veck med det traditionella materialet, korrugerad plåt. En särskilt framtagen hörnkonstruktion bidrar till att skydda taket vid staplingen.

Samskip startades på Island 1990, men leds idag från Nederländerna. Företaget omsätter motsvarande drygt 4 miljarder kronor och har 1300 anställda vid kontor i 24 länder.

Publicerad fredag, 08 februari 2013 09:44

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland