L

Biltillverkare bygger laddstationer över Europa

Circle K ingår i Ionity-projektet och kommer att placera ut 30 laddstationer med i snitt sex stolpar i Sverige före 2020.
Circle K ingår i Ionity-projektet och kommer att placera ut 30 laddstationer med i snitt sex stolpar i Sverige före 2020.
(Bild: Circle-K)

BMW, Daimler, Ford och VW meddelar att de tillsammans kommer att utveckla och driva laddstationer för elbilar över hela Europa. Det handlar om runt 400 stationer med sex laddstolpar vardera i snitt fram till år 2020. Samarbetet går under namnet Ionity.

Tillgången till laddstationer är avgörande för den framtida etableringen av elbilar. Detta är bakgrunden till att BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen Group gått samman för att utveckla och genomföra en satsning på ca 400 laddstationer i Europa fram till 2020, vilket betyder 2 400 laddstolpar. Man gör det i joint venture-företaget Ionity. Även andra biltillverkare uppmanas att gå med i nätverket.

Under 2017 kommer de 20 första laddstationerna av HPC-typ, High Power Charging, att sättas upp med ungefär 12 mils avstånd intill motorvägar i Tyskland, Norge och Österrike. Av de 400 laddstationer som planeras kommer 30 med i snitt sex laddare att hamna i Sverige. Circle K, som ingår i projektet, börjar redan i år att arbeta med stolparna.

De första svenska laddstationerna kommer att testas i år och installationerna ska vara slutförda före år 2020.

Utöver Ionity-satsningen går energibolaget Eon ut med information om att man planerar att placera ut 10 000 laddstolpar för snabbladdning i Europa fram till 2020. Redan i dag erbjuder Eon 4 000 laddstolpar till sina tyska kunder.

Christer Andersson

Publicerad tisdag, 21 november 2017 23:18

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland