Apotea och Best testar privat paketlåda

Hemleveranser vållar huvudvärk för såväl e-handlare som bud och konsumenter. Kan medicinen ligga i skåp som det från Qlocx?
Hemleveranser vållar huvudvärk för såväl e-handlare som bud och konsumenter. Kan medicinen ligga i skåp som det från Qlocx?
(Bild: Qlocx)

Paketskåp som kan öppnas av paketbudet med en digital engångsnyckel är kärnan i nystartade Stockholmsföretaget Qlocx lösning för smidigare hemleveranser. Nu hänger budfirman Best på, med Apotea som pilotkund.

780 testmottagare i Stockholms län finns anslutna hittills till Qlocx nät av uppkopplade paketmottagningsskåp, uppger Best Transport som nu erbjuder dessa att få hem nätköpta apoteksvaror till dem.

Pilotkund blir nätapoteket Apotea, som även tidigare har varit tidigt ute att testa nya hemleveranslösningar – såsom Budbee och Instabox. Tidigare i höstas intervjuades Apoteas vd Pär Svärdson på mässcenen i Kista av Transportnytt, och han bekräftade då att han gärna låtit nya lösningar provköras i området där han själv bor.

– För oss är det viktigt att varorna transporteras hem till konsumenten snabbt och tryggt. Att komplettera leveransen med smarta leveransboxar är ett steg i rätt riktning för utvecklingen av hemleveranser, säger Pär Svärdson nu apropå Qlocx-lanseringen, enligt Bests pressmeddelande.

Lösningar med paketboxar och digitala lås möjliggör många tänkbara affärsmodeller, med intäkter från olika aktörer längs leveranskedjan: varuägare, speditörer, företagsanvändare och boende. Det finns även ett spektrum i hur skåpen ska se ut och var de ska stå: som skåpväggar hos ombud, som leveransrum eller containrar hos företag, som komplement till brevlådan hos enskilda villaägare eller som gemensamma fack i gatuplanet i flerfamiljshus. Ersättningarna kan fördelas i kombinationer per installation, per månad eller per leverans.

Möjligheten att automatiskt förse chaufförer med engångsnycklar för att leverera paket är central när det gäller e-handelsleveranser. Förhoppningen är att dessa ska göra slut med bomkörningarna som idag vållas av att bud och mottagare praktiskt taget behöver stämma träff. Transportnytt har tidigare nämnt exempelvis Mat.se:s och Lekmers leveranser till Volvobakluckor, och Icas ända-in-i-kylenleveranser till testkunder med svenska smartlåsföretaget Glue. 

Qlocx siktar på att ha 10 000 mottagare anslutna inom två år. 

Alexander Kristofersson

Publicerad onsdag, 15 november 2017 00:00