Robot på slutsnutten effektiviserar e-leverans

Kan själv.
Kan själv.
(Bild: Mercedes-Benz)

Häromsistens var det drönare i biltaket, den här gången robotkärror i skåpet. Med självkörande vagnar från Skypegrundaren Janus Friis nya projekt Starship har Mercedes-Benz börjat provköra ett system där en Sprinter agerar ”moderfarkost”.

Upp till åtta robotar kan vara ute och köra sista biten till mottagarna samtidigt. Det är nyckeln till den effektivitetshöjning i småpaketsleveranserna som Mercedes-Benz hoppas kunna uppnå.

Starships robotar har uppmärksammats i samband med tester i olika länder tidigare, bland annat hos budföretaget Hermes. Mercedes-Benz utvecklar nu robotarnas samspel med lastbilen och föraren, i försök på företagets område i Untertürkheim, i tyska Stuttgart.

I försöken har avsändare och mottagare en överenskommelse om tidpunkt och plats för leveransen, men kontakten stöds också av kommunikation via en mobilapp. Den används bland annat för avisering strax före leveransen, och för mottagarens upplåsning av vagnen.

På företagets bilder från försöken syns hur de knähöga robotarna huserar i två led på golvet i transportbilens skåp, medan utrymmet ovanför dem är inrett med ställ för plocklådor.

Publicerad tisdag, 26 september 2017 17:06