Kramforspapper kramar madrass rekordhårt

Smal sak med svenskt papper.
Smal sak med svenskt papper.
(Bild: Mondi)

Kraftpappertillverkaren Mondi säger sig ha slagit ett smalt världsrekord med papper från sin fabrik Dynäs i Kramfors: antalet ihoprullade stålfjäderstommar till madrasser som kläms in i en tjugofotscontainer.

Mondis kund i sammanhanget är cypriotiska Amelco, en stor tillverkare av sådana madrasstommar i Sydosteuropa och Mellanöstern. De rullas in i papper för att transporteras, och ju starkare pappret är desto hårdare kan fjäderstommarna klämmas ihop så att rullarna blir smalare.

– Nu kan vi packa 2 200 enheter i en tjugofotscontainer, och vi ser det som världsrekord. Våra konkurrenter får bara in omkring 1 400 enheter, säger Amelcos ägare Costas Georgallis.

Det starka pappret från Mondis Dynäsfabrik, kallat Advantage MF SpringPack Plus, kom med i den svenska upplagan av Guiness rekordbok 2001 sedan ett ark visat sig kunna bära en container på 4,2 ton, enligt företaget.

Publicerad tisdag, 15 augusti 2017 00:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 sep
CSCMP Edge 2017
Atlanta, USA
26 sep
Post-Expo 2017
Palexpo, Geneve, Schweiz
28 sep
Baltic sea ports & shipping
Plats: Radisson Blu Olümpia, Tallinn, Estland
03 okt
04 okt