Hector drar LKAB:s insatsvaror i fem år

Hector kommer att dra LKAB:s tåg från Luleå med nya lok av Siemens modell Vectron.
Hector kommer att dra LKAB:s tåg från Luleå med nya lok av Siemens modell Vectron.
(Bild: Siemens)

LKAB har givit operatören Hector Rail i uppdrag att köra tåg från Luleå till Kiruna via Malmberget, varje dag i fem år. Uppdraget, som startar i december, omfattar även rangering i Luleå och Malmberget. Det uppger Hector Rail.

Det nu tillkännagivna uppdraget förutsågs redan i början av april på bloggen "I huvudet på en lokförare". Där uppges att det rör sig om tåget för insatsvaror såsom diesel, kalk och bentonit, men även vagnslaster som ska till Gällivare, Kiruna och Narvik – allt med vikt upp till 2400 ton och draget med dubbla lok.

Dessa tåg har dragits av Green Cargo. Fram till 2015 drog Green Cargo även malm på vad LKAB kallar för norra omloppet (Kiruna–Narvik, Kiruna–Svappavaara och Kiruna–Malmberget). Men då övergick LKAB till att driva tågtrafiken i egen regi, med 43 egna lokförare varav 31 övertagna från Green Cargo och 12 examinerade från LKAB:s egen lokförarutbildning.

Publicerad onsdag, 09 augusti 2017 10:26

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 sep
CSCMP Edge 2017
Atlanta, USA
26 sep
Post-Expo 2017
Palexpo, Geneve, Schweiz
28 sep
Baltic sea ports & shipping
Plats: Radisson Blu Olümpia, Tallinn, Estland
03 okt
04 okt