Stambanan Malmö-Lund blir fyrspårig

De nya spåren kommer att till stor del läggas under markytan. Här en bild som visar hur Arlövs station kommer att se ut.
De nya spåren kommer att till stor del läggas under markytan. Här en bild som visar hur Arlövs station kommer att se ut.
(Bild: Trafikverket)

Fyrspår börjar nu byggas på en av landets hårdast trafikerade järnvägssträckor, den mellan Malmö och Lund. Ett svenskt-spanskt konsortium har fått totalentreprenaden för en stor del av sträckan.

Trafikverket bygger ut Södra stambanan mellan Malmö och Lund från två till fyra spår för att öka kapaciteten och minska trafikstörningar. Delar av sträckan mellan Lund och Arlöv byggs under marknivå för att minska bullerstörningar och fler och bättre passager byggs över spåren för att öka tillgängligheten.

Svenska NCC och spanska Obrascon Huarte Lain (OHL) har bildat ett konsortium som ska stå för totalentreprenaden av sträckan mellan Flackarp och Arlöv.

Uppdraget omfattar samtliga arbeten i projektet; markarbete, betongkonstruktioner och BEST (bana, el, signal och tele) på sträckan Flackarp–Arlöv. Det omfattar också att bygga om stationerna Hjärup, Åkarp och Burlöv. Konsortiet får även uppdraget att arbeta med projektering för fyrspårsutbyggnaden på delen Lund–Flackarp med byggandet som option.

Kontraktet är värt 1,9 miljarder kronor. Arbetet med att bygga fyra spår på sträckan mellan Lund och Arlöv beräknas pågå fram till 2024.

Publicerad torsdag, 15 juni 2017 10:36

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 okt
Sthlm E-pack & Logistics
Filmstaden Sergel, Stockholm
25 okt
25 okt
Tapa-konferens
London, Storbritannien
29 okt
ITS World Congress
Palais des Congrès, Montreal, Kanada
07 nov
Logistik & Transport
Svenska mässan