Nu kan järnvägen få nationellt regelverk för lastsäkring

Nu har järnvägsbranschen bildat gemensam grupp för lastsäkring på järnväg.
Nu har järnvägsbranschen bildat gemensam grupp för lastsäkring på järnväg.
(Bild: Green Cargo)

Branschföreningen Tågoperatörerna, BTO, tar nu ett gemensamt grepp för säker och effektiv lastsäkring på järnväg. Organisationen kommer att bilda en grupp för lastsäkringsfrågor där transportörer och Trafikverket ingår.

 

Håkan Sjöström, säkerhets- och kvalitetschef i Green Cargo uppger att branschföreningen BTO bildar en grupp för transportsäkring, i en artikel i företagets webbpublikation Hållbara transporter.

Den nya gruppen för lastsäkring kommer att samla godstransportörer, entreprenörer och Trafikverket. Syftet är att samordna och utveckla lastsäkringsreglerna.

I en rad år har det saknats nationella regler för lastsäkring för järnvägstrafik. Det är en följd av avregleringen av järnvägen. SJ var tidigare ansvarigt. Green Cargo som bildades av SJ:s godstrafikverksamhet när järnvägsmonopolet avskaffades, tog inte över det arbetet.

Bland annat Peter Andersson, välkänd lastsäkringsexpert på Mariterm, har pekat på bristerna när det gäller lastsäkring inom järnvägen i en artikel i Transportnytt.

Enligt Håkan Sjöström har den nya lösningen kunnat komma till stånd ”genom ett enträget arbete från flera goda krafter inom BTO, berörda järnvägsföretag, Transportindustriförbundet och Trafikverket. ”

Men även Näringsdepartementet har visat intresse för frågan och har skjutit till ett startkapital via Trafikverket.

Mats Udikas

Publicerad torsdag, 20 april 2017 11:42

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

19 sep
Top Packaging Summit
Stadionmässan, Malmö
24 sep
CSCMP Edge 2017
Atlanta, USA
26 sep
Post-Expo 2017
Palexpo, Geneve, Schweiz
28 sep
Baltic sea ports & shipping
Plats: Radisson Blu Olümpia, Tallinn, Estland
03 okt