Obemannat fraktflyg får IATA-pris

Flyox flyger obeannat och tar en last på 2000 kg. Hjälpsändningar blir förmodligen ett viktigt användningsområde.
Flyox flyger obeannat och tar en last på 2000 kg. Hjälpsändningar blir förmodligen ett viktigt användningsområde.
(Foto: Astral Aviation)

 Kenyanska Astral Aviation har belönats med IATA:s innovationspris för sin satsning på drönartransporter. Företagets godsdrönare Flyox lastar två ton.

Bara fem afrikanska länder har bestämmelser som reglerar användning av drönare, men med teknisk standardisering, säkerhetsnormer och samordning på lagstiftningssidan väntas marknaden kunna växa mycket snabbt över hela kontinenten.

Som ett bidrag till den utvecklingen har Astral utvecklat ett system för kontroll av flygrutter så att kollisioner och flygning i förbjudet luftrum undviks. Detta system, kallat UTM, belönades nyligen med IATA:s innovationspris.

UTM är Astrals plattform för flygledningssystem. UTM är utformat så att det föreslår flygrutter, baserade på bland annat väderdata och förbjudet luftrum och presenterar alla data på ett sätt som kan delas med berörda myndigheter.

Astral siktar på att bli Afrikas ledande drönar-operatör och förfogar över godsdrönaren Flyox från Singular Aircraft som klarar att bära 2 000 kg över en sträcka på 1 200 km.

Flygtiden är på upp till 26 timmar och drönaren kan landa på flygfält som inte är asfalterade, liksom på vatten. Ett primärt användningsområde blir därför humanitära hjälpinsatser, vid sidan av e-handel, tror Astral.

Mats Thorén

Publicerad onsdag, 22 mars 2017 23:05

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

27 jun
TOC Europe
Amsterdam, Holland
06 sep
12 sep
26 sep
Post-Expo 2017
Palexpo, Geneve, Schweiz
04 okt