L

Postnord skannar varubrevet vid utdelningen

Alldeles nyskannat.
Alldeles nyskannat.
(Bild: Postnord)

Samtliga brevbärare har utrustats med särskild mobiltelefon i samband med att Postnord börjar skanna alla streckkodsförsedda försändelser, inklusive e-handlarfavoriten varubrev, vid utdelningen.

Sedan den 1 mars ska alla landets Postnordbrevbärare ha mobiler för att kunna skanna de brev som har streckkod vid utdelningen. Det uppger personaltidningen Postnord News.

– Både avsändare och mottagare efterfrågar möjligheten att kunna spåra försändelser och detta är också en viktig komponent för våra möjligheter att utveckla tjänster, säger företagets processutvecklingschef Malin Stencrantz, i artikeln.
De tjänster som berörs är varubreven, rekommenderade brev från China Post samt Kina Express. Dessutom introduceras en ny tjänst kallad Mypack home small – uppenbarligen namngiven efter standardpakettjänsten Mypack men beskriven som en utvecklad version av det nuvarande varubrevet.

Carl Lumsden, logistikchef på Bygghemma.se, hoppas särskilt på att den nya skanningen ska generera ett sms till mottagaren.

– Det hänger på att jag som kund får reda på att det har kommit till min brevlåda. Det kanske inte är varje dag man tittar i brevlådan om man bor i villa, om man inte prenumererar på dagstidningen, säger han till Transportnytt.

Som bekant används brevtjänster upp till 2 kilo, även för tjocka försändelser som de flesta vardagligen tänker på som paket. Varubrev är en flitigt utnyttjad tjänst hos många e-handlare, som uppskattar att försändelserna skannas vid sorteringsterminal och att de på så vis får kvitto på att de gått iväg som de ska. Till viss grad anses det minska risken för bedrägeriförsök från kunders sida: försök att slippa betala för att de ljuger om att de inte fått sina försändelser, något som företag i vissa nischer lider av. I och med skanning vid utdelningsstället blir utrymmet ännu mindre för att falskt hävda att paket skulle ha försvunnit före leveransen.

– Men även om brevbäraren skannar har du inte kundens underskrift, så bedrägeririsken kommer man ju inte helt bort ifrån, säger Carl Lumsden.

Alexander Kristofersson

Publicerad torsdag, 09 mars 2017 11:58

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland