Bana för elektriska lastbilar byggs vid Arlanda

Tunga elektriska lastbilar kommer att provas på Arlandastads testbana. En sträcka på 200 meter utrustas med en strömskena.
Tunga elektriska lastbilar kommer att provas på Arlandastads testbana. En sträcka på 200 meter utrustas med en strömskena.
(Foto: Elways)

En testbana för eldrivna lastbilar och andra tunga fordon byggs nu vid Arlandastad. Det är en 200 meter lång slinga där utvecklingsbolaget Elways kommer att testa sin lösning med att strömmatning till en skena i vägen. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd inviger satsningen i helgen.

Det är en 200 meter lång testbana som nu byggs för eldrivna fordon. Strömskenor läggs ner i marken. Enligt Gunnar Asplund, innovatör och vd på Elways, är det den första elektrifierade vägen som utnyttjar konduktiv matning. Det är samma princip som i en bilbana, bilarna kommer att ha en elektrisk kontakt för strömmatningen.

Statliga Energimyndigheten har finansierat projektet med 9 miljoner. Övriga projektdeltagare är Airport City Stockholm, NCC, Arlandastad Holding och Kungliga Tekniska Högskolan.

Lastbilar och andra elfordon kommer ha batterier som är tillräckligt stora att de kan köras utan strömmatning från strömskenan kortare sträckor. Vid omkörningar dras den rörliga kontakten upp från spåret i vägen och sänks sedan ner automatiskt igen.

Elways uppger att de löst problemet med personsäkerheten genom att vägen känner av var fordonen befinner sig. Enbart de korta sektioner där fordonen finns just då är strömförande. Skenorna är dessutom nedsänkta i marken och inte åtkomliga för djur.

Publicerad torsdag, 10 maj 2012 11:37

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

19 sep
Top Packaging Summit
Stadionmässan, Malmö
24 sep
CSCMP Edge 2017
Atlanta, USA
26 sep
Post-Expo 2017
Palexpo, Geneve, Schweiz
28 sep
Baltic sea ports & shipping
Plats: Radisson Blu Olümpia, Tallinn, Estland
03 okt