– Hanjin-krisen kan ligga bakom ökningen för flygfrakt

Flygfrakten ökade med 13 procent i Europa under oktober.
Flygfrakten ökade med 13 procent i Europa under oktober.
(Bild: Mats Udikas)

Flygfrakten ökade kraftigt i oktober, med 8 procent i världen och 13 procent i Europa. Det konstaterar den internationella trafikflygorganisationen IATA som pekar ut containerrederiet Hanjins betalningsinställelse i augusti som en möjlig orsak till uppgången för flyget.

Fraktflyget ökade kraftigt i oktober 2016. IATA:s statistik visar en genomsnittlig ökning på 8,2 procent i genomsnitt i världen, jämfört med samma månad föregående år. Europamarknaden ökade mest, med 13,4 procent, därefter kom marknaderna i Mellanöstern (9,2 procent), Asiens stillhavsregion (7,8 procent) och Afrika (7,4 procent). Transportvolymerna mäts i tonkilometer

IATA ger två huvudförklaringar till den kraftiga ökningen:

• den ekonomiska kollapsen i det stora sydkoreanska containerrederiet Hanjin som kan ha fått varuägare att flytta över gods från flyg till fartyg,
• en uppgång i konjunkturerna som medfört ombokningar till flyg i sista minuten. Säljkampanjer i samband med ”Black Friday” och ”Cyber Monday” två e-handelsevenemang, kan också ha spelat in.

– Efterfrågan på flygfrakt har inte vuxit så snabbt på 18 månader. Det finns flera uppmuntrande tecken på marknaden. Så när vi går in i 2017 har vi ordentligt med fart, vilket är något som vi verkligen behövt, säger Alexandre de Juniac, vd för IATA i en kommentar.

Publicerad onsdag, 07 december 2016 16:58

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 okt
Sthlm E-pack & Logistics
Filmstaden Sergel, Stockholm
25 okt
25 okt
Tapa-konferens
London, Storbritannien
29 okt
ITS World Congress
Palais des Congrès, Montreal, Kanada
07 nov
Logistik & Transport
Svenska mässan