Nya CMP-terminalen byggs i Ydre Nordhavn

Växande bostadsområden tvingar ut logistiken mot havet.
Växande bostadsområden tvingar ut logistiken mot havet.
(Karta: Grontmij/Carl Bro)

Beslutet om vart Köpenhamns containerterminal ska flytta sades för ett år sedan luta mot Køge, omkring fem mil söderut. Men nu är det bestämt att verksamheten blir kvar i centralt belägna Nordhavn, dock på ett nyskapat yttre landområde, inte på dagens område i inre hamnen.

Stort vattendjup och lätt insegling ska borga för fler stora fartyg, hoppas Copenhagen Malmö Port, CMP, enligt sitt pressmeddelande. Dessutom ska en högre grad av automatisering bädda för större hanteringskapacitet. Den nya terminalen ska tas i drift 2020.

– Att etablera containerverksamheten här ser vi som den absolut bästa lösningen både ur ekonomiska och nautiska aspekter, säger vd Johan Röstin.

Beslutet kommer mot bakgrund av tidigare uppgifter som gett intrycket att hamnen i Køge låg bra till för att få den viktiga anläggningen. För ett drygt år sedan, i september 2015, uppgav CMP att företaget tecknat en avsiktsförklaring med Køge Havn om att utreda förutsättningarna för ett framtida samarbete.

Att flytten blivit nödvändig beror på att staden vill bygga om de inre delarna av Nordhavn till bostadsområde.

Köpenhamns nya containerterminal byggs på nyetablerat landområde längst ut i vattnet, rödbrunt i bild. De inre delarna av hamnen ska få stadsbebyggelse.

Publicerad torsdag, 27 oktober 2016 00:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

19 sep
Top Packaging Summit
Stadionmässan, Malmö
24 sep
CSCMP Edge 2017
Atlanta, USA
26 sep
Post-Expo 2017
Palexpo, Geneve, Schweiz
28 sep
Baltic sea ports & shipping
Plats: Radisson Blu Olümpia, Tallinn, Estland
03 okt