Om nio år ska fartyg köra sig själva

Rolls-Royce, liksom MacGregor och Kalmar, hör till de starka finländare som vill dumpa besättningen.
Rolls-Royce, liksom MacGregor och Kalmar, hör till de starka finländare som vill dumpa besättningen.
(Illustration: Rolls-Royce)

Cargotecdivisionerna MacGregor och Kalmar samt Rolls-Royce Oy hör till en grupp finländska aktörer som tar täten för att ge Östersjön – och världen – självkörande fartyg år 2025.

Den finska innovationsmyndigheten Tekes står som huvudfinansiär för industriforskningssamarbetet som ska göra de autonoma fartygen till verklighet. Cargotecs delar MacGregor och Kalmar deltar tillsammans med en rad andra företag från såväl sjö- som IT-världen: Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto, Wärtsilä med flera.

– Branschens effektivitetsförbättringar kommer att drivas fram av framstegen inom kommunikation och digitalisering, tillsammans med nya affärsmodeller och förmågor. Autonoma sjötransporter är ett utmärkt exempel på en sådan ny förmåga, säger MacGregors affärsutvecklings- och marknadsdirektör Pasi Lehtonen i ett pressmeddelande.

Projektet samordnas av Dimecc, ett företag som är specialiserat på att stödja innovationssamarbeten mellan företag, och som ägs av Finlands storföretag och högskolor.

Publicerad tisdag, 04 oktober 2016 00:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

23 aug
HCT-dagen
Volvo Trucks Experience Center, Göteborg
24 aug
Transporteffektivitetsdagen
Lindholmen Conference Center, Göteborg
06 sep
07 sep
Baltic Ports Conference
BW Hotel Magasinet, Trelleborg
11 sep
Seminariet logistikregion Arctic
Lokal: Väven/P5, Umeå.