Om nio år ska fartyg köra sig själva

Rolls-Royce, liksom MacGregor och Kalmar, hör till de starka finländare som vill dumpa besättningen.
Rolls-Royce, liksom MacGregor och Kalmar, hör till de starka finländare som vill dumpa besättningen.
(Illustration: Rolls-Royce)

Cargotecdivisionerna MacGregor och Kalmar samt Rolls-Royce Oy hör till en grupp finländska aktörer som tar täten för att ge Östersjön – och världen – självkörande fartyg år 2025.

Den finska innovationsmyndigheten Tekes står som huvudfinansiär för industriforskningssamarbetet som ska göra de autonoma fartygen till verklighet. Cargotecs delar MacGregor och Kalmar deltar tillsammans med en rad andra företag från såväl sjö- som IT-världen: Ericsson, Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto, Wärtsilä med flera.

– Branschens effektivitetsförbättringar kommer att drivas fram av framstegen inom kommunikation och digitalisering, tillsammans med nya affärsmodeller och förmågor. Autonoma sjötransporter är ett utmärkt exempel på en sådan ny förmåga, säger MacGregors affärsutvecklings- och marknadsdirektör Pasi Lehtonen i ett pressmeddelande.

Projektet samordnas av Dimecc, ett företag som är specialiserat på att stödja innovationssamarbeten mellan företag, och som ägs av Finlands storföretag och högskolor.

Publicerad tisdag, 04 oktober 2016 00:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 okt
Sthlm E-pack & Logistics
Filmstaden Sergel, Stockholm
25 okt
25 okt
Tapa-konferens
London, Storbritannien
29 okt
ITS World Congress
Palais des Congrès, Montreal, Kanada
07 nov
Logistik & Transport
Svenska mässan