L

Högsäsong för sjöfrakt men spotpriserna faller

Diagrammet visar prisutvecklingen på spotmarknaden för containertransporter sedan september 2014. Det är ett sammanvägt index för världsmarknaden.
Diagrammet visar prisutvecklingen på spotmarknaden för containertransporter sedan september 2014. Det är ett sammanvägt index för världsmarknaden.
(Källa SCFI)

Spotmarknadspriset på containertransporter mellan Asien och Europa har fallit tre veckor i rad. De är nu omkring hälften av priserna i början på månaden noterar nyhetsbrevet Loadstar. Detta trots att augusti traditionellt är högkonjunkturmånad för containertransporter.

De sjunkande priserna på containertransporter är dåliga nyheter för pressade containerrederier, varav flera just nu går med förlust. Enligt speditörernas nyhetsbrev Loadstar sker nu allt fler bokningar via spotmarknaden, eftersom marknaden är så oförutsägbar.

I minskande omfattning tecknar nu transportköparna långtidskontrakt med containerrederierna. Loadstar uppger att proprortionen mellan kontraktsleveranser och spotleveranser är omkring 50/50 hos Maersk Line. Här citerar man en uppgift från rederiets vd Sören Skou.

Indexet Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) som noggrant följs av marknaden föll förra veckan 10 procent till 691 dollar för 20-fotscontainer för transport mellan Asien och någon av fyra stora containerhamnar i Västeuropa. Spotpriserna till Medelhavet föll 15 procent.

Publicerad onsdag, 24 augusti 2016 18:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland