L

Nya bilen premiärvisades på Elmia

Scania introducerade sin nya modellserie på Elmia Lastbil i Jönköping.
Scania introducerade sin nya modellserie på Elmia Lastbil i Jönköping.
(Bild: Katarina Ungman)

Scania gör sin största introduktion hittills av ett nytt lastbilsprogram. Den svenska premiären skedde på onsdagen på Elmia Lastbil. Tillverkningen startar omedelbart. De första bilarna i det nya programmet blir inriktade på fjärrtrafik.

Till förbättringarna hos den nya bilserien hör sänkt bränsleförbrukning med 5 procent. Man har lyckats ta det steget med hjälp av förbättrad aerodynamik och nyutvecklade drivlinor.

I sin första pressrelease om produktprogrammet lyfter Scania fram sina ”uppkopplade tjänster” som de nya modellerna kommer att kunna erbjuda.

– Vi introducerar ny teknik, tjänster och insikter som hjälper våra kunder att få överblick över både kostnader och intäkter. Vårt mål är att våra kunder ska kunna nå hållbar lönsamhet, säger Scania vd Henrik Henriksson.

Hytten är alltid i centrum vid en ny lastbilsintroduktion. Scania har nyligen gjort stora utbyggnader av produktions- och logistikanläggningarna i Oskarshamn där företaget monterar sina hytter. Slutmonteringen av lastbilen sker sedan i Södertälje.

Utvecklingen har pågått under ett tiotal år och uppges ha kostat omkring 20 miljarder kronor. Under utprovningarna av modellserien har de nya bilarna körts omkring en miljon mil.

Lastbilsprogrammet kommer att lanseras i omgångar inriktade på olika segment enligt ett noggrant schema. Starten sker i Europa och fortsätter sedan på marknaderna utanför Europa.

Premiärvisningen av den nya bilden skedde i Paris inför 1500 specialbjudna gäster 23 augusti. Dagen efter avtäcktes den nya bilen på den svenska åkeribranschens manifestation Elmia Lastbil i Jönköping.

Publicerad onsdag, 24 augusti 2016 12:15

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland