L

Konecranes tar tårtbit av Terex

Terex hamnlösningar övergår i finsk ägo.
Terex hamnlösningar övergår i finsk ägo.
(Bild: Terex)

Kinesiska Zoomlion fick inte fram pengarna för att köpa USA-baserade lyftutrustningskoncernen Terex. Och finska Konecranes står inte längre på kö för hela Terex, men har förvärvat femtedelen som rör hamn- och materialhanteringsutrustning.

Transportnytt har tidigare beskrivit triangeldramat mellan Konecranes, Terex och Zoomlion. De två förstnämnda avtalade förra sommaren om sammanslagning av koncernerna. Men enligt avtalet hade Terex på sig till sista maj i år att flörta med andra köpare, mot viss ersättning till Konecranes om ursprungsaffären skulle rivas upp.

Kinesiska Zoomlion dök upp, men lyckades inte i tid visa upp betryggande betalningsmöjligheter.

Fullständig sammanslagning mellan Konecranes och Terex är trots allt avblåst, enligt ett nytt avtal mellan de två företagen. Konecranes köper istället en del av Terex, nämligen divisionen för materialhanterings- och hamnutrustning (Material Handling & Port Solutions, MHPS). Affären motsvarar en värdering av Terex MHPS på cirka 1,1 miljarder euro. Betalningen görs i dels pengar, dels röstsvaga Konecranesaktier, och Terex blir ägare till 25 procent av Konecranes kapital.

MHPS-delens omsättning har utgjort cirka en femtedel av Terexkoncernens.

Publicerad onsdag, 01 juni 2016 16:37

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland