L

Flygfraktspriset får eget index

Hongkongs flygplats är utgångspunkten för flygfraktsprisernas nya index TAC.
Hongkongs flygplats är utgångspunkten för flygfraktsprisernas nya index TAC.
(Bild: Hong Kong Airlines)

Genom att knyta fraktpriser till nya TAC Index kan köpare och säljare av flygtransporter lättare styra vem som bär risken för marknadssvängningar. Genom att handla med indexet ska företag också kunna försäkra sig mot dem.

Det är sjöfartens Shanghai Containerised Freight Index, SCFI, som står förebild för nya TAC Index, som ska beräknas veckovis. Varje måndag kommer de som prenumererar och de speditörer som bidrar med underlag till statistiken att få den nya siffran sig tillsänd. Indexet beräknas till en början baserat på rutter mellan Hongkong och vissa europeiska städer, snart även några i USA.

Sedan tidigare finns vissa index för flygfraktspriser, bland annat hos analysföretaget Drewry, men dessa har varit månadsvisa och publicerats med fördröjning.

Sajten Airline Cargo Management, som har talat med TAC Index-grundaren Peyton Burnett, återger att sex av de 20 största flygspeditörerna har anslutit sig för att bidra med statistikunderlag.

Publicerad onsdag, 25 maj 2016 16:35

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland