Kalmar flyttar gaffeltruckarna till Polen

Kalmars monteringsfabrik i Lidhult läggs ner. På bilden pågår montering av en 16-tons motviktstruck.
Kalmars monteringsfabrik i Lidhult läggs ner. På bilden pågår montering av en 16-tons motviktstruck.
(Bild: Mats Udikas)

Kalmar planerar att flytta sin tillverkning av gaffeltruckar från Lidhult till Cargotecs tillverkningsanläggning i Stargard i Polen inom två år. Enligt planerna kommer man att samtidigt att etablera ett affärs- innovations- och teknikcenter i Ljungby. 190 anställda berörs.

Enligt planerna kommer gaffeltruckstillverkningen i  Lidhult i att flyttas till Kalmars monteringsverksamhet i Stargard i Polen. Flytten kommer att ta cirka två år. Verksamheten i Lidhult läggs gradvis ner.

Cirka 190 anställda i Sverige skulle påverkas av förändringarna och Kalmar kommer att tillhandahålla stöd i form av kompetensutveckling och hjälp med att hitta nya arbeten. Kalmar kommer nu att inleda förhandlingar med fackföreningarna.

– Vi förstår att det blir en svår tid för medarbetarna i Lidhult. Vi måste dock säkerställa att vi fortsätter att bevara vår globala ledande ställning, säger Dan Pettersson, chef för Mobile Equipment i Kalmar.

Han säger också att företaget kommer att investera i framtiden genom att öka vår tekniska kompetens och snabba på den digitala utvecklingen. 

– Vi har starka rötter i Småland i Sverige. Det nya affärs-, innovations- och teknikcentret kommer att skapa nya jobb och affärsmöjligheter, särskilt på digitaliseringsområdet.

Kalmar har för närvarande cirka 350 anställda i Lidhult och Ljungby och cirka 320 anställda i Polen.

Publicerad torsdag, 17 mars 2016 10:11

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 okt
Sthlm E-pack & Logistics
Filmstaden Sergel, Stockholm
25 okt
25 okt
Tapa-konferens
London, Storbritannien
29 okt
ITS World Congress
Palais des Congrès, Montreal, Kanada
07 nov
Logistik & Transport
Svenska mässan