L

Amazon siktar på egen flygflotta

Efterfrågad flygplanstyp.
Efterfrågad flygplanstyp.
(Illustration: Boeing)

Med en total logistiknota på motsvarande över 70 miljarder kronor börjar Amazon planera för att driva USA-täckande flygleveranser självt, återger medier. Leasingföretag uppges nu dammsuga marknaden efter plan av modell Boeing 767.

Enligt Seattle Times webbplats har Amazon i år skalat upp flygtransporterna av sina varor via flygplatsen Wilmington i delstaten Ohio. Mellan den 1 november och 17 december avgick 219 flygningar med Boeing 767 från flygplatsen, att jämföra med sju under motsvarande period ett år tidigare.

Flygbolaget ATSG säger sig stå bakom trafiken med fem plan, och säger inte vem kunden är men uttolkarna tycks säkra på att det är Amazon. Seattle Times säger sig ha fått uppgifter från ”chefer i godstransportbranschen” om att Amazon nu förhandlar om möjligheten att leasa 20 likadana plan för en verksamhet i egen regi.

Bakgrunden är att Amazon vill kunna erbjuda dygnsleveranser över hela USA, och att tillväxten hittills har vållat störningar i leveranser som utförts av exempelvis UPS.

Till de sajter som säger sig ha fått motsvarande uppgifter hör brittiska Loadstar och Cargo Facts. Enligt Loadstar skulle det kunna röra sig om så mycket som 60 flygplan av samma modell. En källa pekar som exempel på flygbolaget Kalitta Air, som nu i december ska ha förvärvat tre Boeing 767-plan från asiatiska branschkollegor.

Publicerad tisdag, 22 december 2015 15:30

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

20 dec
Transasia
Djakarta, Indonesien
10 jan
Transportforum
Linköping
29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
08 mar
D-congress
Göteborg
13 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland