Konecranes går ihop med Terex

I Sverige är Terex mest känt under sitt varumärke Demag, en stor leverantör av travers- och industrikranar.
I Sverige är Terex mest känt under sitt varumärke Demag, en stor leverantör av travers- och industrikranar.
(Bild: Demag)

Finska Konecranes och amerikanska Terex slår sig ihop till en gemensam koncern, Konecranes Terex Abp. Det nya bolaget får en samlad omsättning på omkring 75 miljarder kronor.

Det sammanslagna materialhanteringskoncernen Konecranes Terex Abp blir en världsomspännande aktör på området industrikranar, hamnlösningar, höj- och sänkbara arbetsplattformar, mobila kranar och olika typer av lyftkranar.

Terex vd Ron DeFeo blir vd för det nya bolaget, medan Konecranes styrelseordförande Stig Gustavsson utses till styrelseordförande. Det nya bolaget får två huvudkontor, ett i Hyvinge, strax norr om Helsingfors, och ett i Westport, Connecticut i USA.

Bolagets aktier kommer att noteras både på Nasdaq Helsingfors och New York Stock Exchange. Innan sammanslagningen träder i kraft behöver den godkännas av aktieägare och konkurrensmyndigheter.

Konecranes AB är ett svensk dotterbolag med omkring 210 anställda och är en viktig leverantör av travers- och industrikranar med egen serviceverksamhet. På kransidan är Terex verksamma i Sverige  med sitt varumärke Demag. Familjeägda Dematek i Stockholm med omkring 160 anställda är generalagent och svarar för både service och försäljning.

Konecranes Lifttrucks AB är ytterligare ett svensk dotterbolag i koncernen. Det tillverkar tunga motviktstruckar och reachstackertruckar för hamnverksamhet och skogsnäring, också kända under namnet ”SMA”. 

Publicerad tisdag, 11 augusti 2015 12:26

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 okt
Sthlm E-pack & Logistics
Filmstaden Sergel, Stockholm
25 okt
25 okt
Tapa-konferens
London, Storbritannien
29 okt
ITS World Congress
Palais des Congrès, Montreal, Kanada
07 nov
Logistik & Transport
Svenska mässan