Exportbeviset flyttar in på nätet

Den nya digitala hanteringen av exportbevisen är tänkt att minska pappershanteringen vid tullkontoren.
Den nya digitala hanteringen av exportbevisen är tänkt att minska pappershanteringen vid tullkontoren.
(Foto: Tullverket)

Exportbeviset, som hittills haft form av pappersdokumentet EAD med stämpel från Tullverket, kommer från den 1 maj att utfärdas digitalt.

Den som vill intyga för Tullverket att varor har exporterats kommer inte längre att behöva göra det med pappersdokumentet, utan Tullverket kommer verifiera det i sina egna system. Företag som ändå vill kunna uppvisa ett exportintyg på papper kan skriva ut ett från sitt konto på tullverket.se eller den myndighetsgemensamma nättjänsten Mina meddelanden. Företaget kan där också överblicka de exporter som har utförselbekräftats.

Även framöver begär företag sina exportbevis genom att de anger koden 30400 i tulldeklarationen och ser till att utfartstullkontoret bekräftar utförseln.

Förändringen gäller inte vid lokal klarering med notering i bokföringen.

Vid utförseln är rutinen oförändrad mot tidigare. Exportföljedokumentet (EAD) och varorna visas vid ett utfartstullkontor. För klarering vid ett normalförfarande visas ett tull-id för utfartstullkontoret, som då kan bekräfta utförseln.

Publicerad onsdag, 29 april 2015 15:34

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

23 aug
HCT-dagen
Volvo Trucks Experience Center, Göteborg
24 aug
Transporteffektivitetsdagen
Lindholmen Conference Center, Göteborg
06 sep
07 sep
Baltic Ports Conference
BW Hotel Magasinet, Trelleborg
11 sep
Seminariet logistikregion Arctic
Lokal: Väven/P5, Umeå.