Autotruckarna minskade Ikeas godsskador

13 autotruckar svarar för alla transporter från Ikeas produktionslinje för garderober till lager och utlastning.
13 autotruckar svarar för alla transporter från Ikeas produktionslinje för garderober till lager och utlastning.
(Foto: Alexander Kristofersson)

Skadorna och tillbuden nästan försvann, personalkostnaderna krympte och överblicken är mycket bättre. Stefan Larsson, lagerchef på Ikeas fabrik i Hultsfred, konstaterar att de 13 autotruckarna levererar enligt förväntan.

Det tog fyra år från idé till full fart, men nu konstaterar Ikea Industrys fabrik i Hultsfred att truckarna var en bra investering. Det var under sommaren 2013 som de förarlösa truckarna började rulla på lagret, efter tre års förberedelser, och redan 2016 räknar företaget med att investeringen har betalat sig genom besparingen som den ger löpande. Till raden av fördelar hör dels minskningen av lönekostnaderna men även att stickskadorna på varorna praktiskt taget upphörde.

Transportnytts reportage från fabriken, som tillverkar många tusentals klädskåp per dag, publicerades i Transportnytt 9–2014. Där beskriver de som drev projektet hur de tänkte i varje led av autotrucksinförandet, från idé till full drift. Läs artikeln här. Tidningen kan beställas från Transportnytts prenumerationsavdelning eller läsas som e-tidning.

Publicerad fredag, 23 januari 2015 00:04

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök i nyheter

Kalendarium

24 okt
Sthlm E-pack & Logistics
Filmstaden Sergel, Stockholm
25 okt
25 okt
Tapa-konferens
London, Storbritannien
29 okt
ITS World Congress
Palais des Congrès, Montreal, Kanada
07 nov
Logistik & Transport
Svenska mässan