L

Schysta transporter är ditt ansvar

Maria Losman arbetar på konsultföretaget Ecoplan. Tillsammans med kollegan Tula Ekengren genomför hon en studie om social hållbarhet på godstransportmarknaden, i samverkan med Sveriges Åkeriföretag, polisen och föreningen Q3, finansierat av Trafikverkets Skyltfond. Maria Losman arbetar på konsultföretaget Ecoplan. Tillsammans med kollegan Tula Ekengren genomför hon en studie om social hållbarhet på godstransportmarknaden, i samverkan med Sveriges Åkeriföretag, polisen och föreningen Q3, finansierat av Trafikverkets Skyltfond.

Vi ser dem alla, om vi bara väljer att inte vända bort blicken. Förare som sover i bilarna, går på toa i skogen och lagar mat utanför bilarna. De har dåligt betalt och är borta från sina familjer i månader. Och vem är det som pressar deras priser, frågade sig hållbarhetskonsulten Maria Losman på Transportnytts åsiktsplats i nr 10-15. Nu kan du läsa hennes text här.

De har inga företagskort att tanka med utan får ligga ute med pengar för bränsle själva. Blir de utan körningar står de parkerade utan betalning.

Den som är hårt pressad ekonomiskt blir mindre intresserad av att följa lagar och betala skatt. Och vem är det som pressar priser?

En lastbilstransport för ca 60 kronor per mil kan kanske uppfattas som ett fynd, men kan det verkligen vara så billigt? När vi åker taxi betalar vi runt 300 kronor per mil. Självklart kan en enskild transport vara billig då det rör sig om annars tomma returer, men konsekvent mycket låga priser behöver ifrågasättas. Svårt att räkna? Kolla gärna på Sveriges Åkeriföretags kalkylhjälpmedel som ligger öppet på deras hemsida www.akeri.se.

Du som köper transporter: Fråga vad som ligger bakom priserna. Ställ krav på schysta villkor. Låt dig inspireras av kraven som finns samlade på www.q3.se eller googla på hur till exempel Elgiganten har gjort. Låt bli att medverka till en osund prispress. Är du i din tur pressad av din företagsledning så berätta för dem vad prispressen innebär. Fråga om företagsledningen tycker det är rimligt att varumärket förknippas med dåliga villkor för förarna. Uppdrag Gransknings reportage om chaufförer 2013 sågs av över 1 miljon tittare.

Tänkt efter om det är rimligt att du som kund ska kunna ha koll på de sociala förhållandena i produktionen om du accepterar leverantörskedjor med många underleverantörer. Klarar transportföretagen du anlitar inte av att redovisa hur de som kör era varor har det? Börja med att kräva att de redovisar en del av uppdragen de får betalt för av ditt företag, och öka takten successivt.

Med detta sagt vilar inte allt ansvar på dig som köpare, även om mycket gör det.

Dina leverantörer som säljer transporter måste våga innehållsdeklarera vad kunden får för pengarna.

Våra myndigheter behöver fortsätta göra det lättare för köpare att hitta information om vilka transportörer som sköter sig. Våra lagstiftare behöver ändra reglerna om de nuvarande inte är tillräckliga. Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att följa upp genomförda reformer och utreda yrkestrafiken. Bland annat ska Transportstyrelsen se över om den nuvarande regleringen av beställaransvar skapar tillräckliga förutsättningar för ordning och reda i transportbranschen. Lika bra att förbereda sig på att ta större ansvar innan du blir tvingad till det.


Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Jobb & karriär

Inga händelser

Sök i nyheter

Kalendarium

29 jan
NITL Summit
Intercontinental, Dallas, USA
21 mar
Edelivery Expo
NEC, Birmingham, Storbritannien
22 aug
Elmia Lastbil 2018
Elmia, Jönköping

Köpa ny transportbil?

Transportbilsguiden 2017

Transportbilsguiden 2017

Med alla transportbilar
upp till 3,5 ton

Pris 60:-

Beställ den här.